01.12.17

РОЗДУМИ ТРЕТЬОГО ГРУДНЯ

Трете грудня – міжнародний день людей з інвалідністю. Дата досить суперечлива і неоднозначна. У 1992 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 3 грудня Міжнародним днем інвалідів.

Традиційно до цієї дати проводяться семінари і круглі столи, де обговорюються актуальні питання людей з інвалідністю. Також проводяться різноманітні розважальні заходи –концентри, вистави, екскурсії. За столиками кав’ярень у цей день можна більше спостерігати компаній людей з інвалідністю.


Але що цей день може означати для нас – простих українців, які, не зважаючи на досить молодий вік, мають пенсійне посвідчення? Для тих, хто прагне успіху і зрозуміння?

По-перше – це чудова нагода заявити про себе, про свої проблеми, турботи, переживання. Висловити те, що болить, шо не дає спокою. Психологи кажуть: для того, щоб подолати проблему, треба визнати її, а ще краще – висловити. Але самих нарікань і скаржень мало.

Одним із основних принципів успішної взаємодії із владою є гасло – не робіть нічого для нас без нас. Але як влада може нас почути? Тільки у конструктивному діалозі. І хоча здається, що між нами прірва – завжди можна зайти шляхи її подолання. Дата трете грудня – чудова нагода для таких діалогів.

А ще людині з інвалідністю дуже хочеться зайняти своє гідне місце у суспільстві. В усі часи це було дуже важко. Впродовж довгого часу суспільство не тільки не визнавало прав людей з інвалідністю, але й ігнорувало їх. І тільки наполеглива праця і позитивний досвід спілкування змусили громади змінити свою думку. У день захисту інвалідів варто задати собі питання: а що я зробив, для того, щоб бути почутим і сприйнятим? Чи зробив достатньо кроків для плідного спілкування?  


І якщо у цей день ви зберетесь дружньою компанією в улюбленому кафе, варто подумати про свої плани і мрії. Можливо вони цілком здійсненні, варто тільки вповні  використати свої можливості. Поділитися тим, що так щедро дав Вам Господь.   

Немає коментарів:

Дописати коментар