23.12.20

ЄДИНЕ РІЗДВО

 


Вважається, що вірні католицького обряду святкують Різдво 25 грудня, а православні 7 січня. Але це не зовсім так. Одне з найбільших християнських свят у всіх церквах в один день. Ця дата незмінна – 25 грудня. Тільки за різними календарями.

Західна Церква весь літургійний рік визначає згідно Григоріанського календаря. За цим календарем живе весь світ і тільки деякі церкви використовують його у своєму літургічному році.

Автор зазначеного календаря – Юлій Цезар. Запропонований їм календар  майже нічим не відрізнявся від сучасного. От тільки, при його складанні була допущена помилка – не точно був вирахуваний час обертання Землі навколо Сонця. Відставання становило 12 хвилин.Йшли роки і календар почав зміщуватись. День святкування Різдва все більше віддалявся від визначеної дати. Так поступово Різдво припадало на весну, а Пасха – на літо. За півтори тисячі років юліанський календар відстав аж на цілих 10 днів.


За каденції папи Григорія 13 розпочалися реформи календаря. Спочатку було скасовано високосні роки. Згодом їх було повернуто, але кількість їх зменшилась. Завдяки цьому григоріанський календар більш точніший. Тож він став популярним у більшості країн.

Але були й такі, що не змогли одразу визнати  новий стиль. Це були лише країни, де державною церквою вважалась католицька. Російська імперія, до складу якої на той час належала і Україна, ще довго не визнавала Григоріанський календар.

На новий стиль Україна перейшла за часів народної республіки. Радянська влада теж його затвердила, але православна церква була відділена від держави. Бажаючи зберегти традиції, вона й досі живе за старим календарем, де 25 грудня припадає на 8 січня сучасного відліку часу.  

Зараз, коли у нашій країні і 25 грудня і 7 січня визнано святковими днями, маємо нагоду спізнати обидва обряди із їхніми традиціями, надбанням, а також відмінностями. Це не повинно нас, як народ, роз’єднувати, а навпаки – збагачувати. Адже саме народження Ісуса Христа відбулося для того, щоб врятувати і об’єднати всіх.

Це , що держава звернула погляд на вірних римо-католицького обряду, означає вияв поваги до громадян різних релігійних поглядів, а отже вказує на зрілість і толерантність нації. Маємо нагоду бути єдині, незважаючи на відмінність.

  

Немає коментарів:

Дописати коментар