08.04.20

САМООСВІТА ПІД ЧАС КАРАНТИНУ.



Зараз, коли майже всі галузі освіти відкрили свої онлайн-платформи, у людей з інвалідністю з’явилася можливість пройти цікаві і корисні курси.

Здібності є в кожного.  Та на жаль можливості їх реалізувати є далеко не завжди. Подібні обставини виникають з різних причин. У багатьох випадках людина сумнівається у собі тому, що найближчі у неї не вірять. Онлайн навчання – це чудова нагода отримати однодумців і підтримку.

Зазвичай коло спілкування людей з інвалідністю досить мале. Це сприяє тому, що на ситуації дивляться лише під одним кутом. Мовляв так потрібно. Це відбується тому, що нам бажають тільки добра. І це слушно цінувати. Але є й інші варіанти, завдяки яким можна використати свої здібності. Звісно, щоб їх помітити, треба добре знати людину. Але якщо відбувається колективна робота, або тренінг, аудиторії видно якусь Вашу особливу рису, або нахил. Думаю, на це варто звернути увагу.


Під час онлайн-курсів можна безперешкодно спілкуватися з іншими учасниками групи. Саме коли зникає візуальний доступ – зникають і ментальні бар’єри. Це – спосіб комунікації, спосіб проявити себе і свої сильні сторони. А ще – нагода для нових знайомств.

Онлайн курси – це місце інклюзії. Тут всі рівні. Єдине, що відрізняє учасників, – це
старанність і успішність. Якщо у звичайному навчанні деякі помилки можна було списати на фізичні обмеження, тут важливий тільки результат. А він залежіть тільки від нашого старання і віддачі.  Адже рівність не завжди залежність від ставлення до нас. Зазвичай це відображує наше вміння проявити свою цілеспрямованість.  

Є ще одна перевага онлайн-курсів. Це можливість обрати той темп, який нам підходить найбільше. І тут важливо бути максимально чесним із самим собою. Ми із дитинства звикли, що нам створюють  індивідуальні умови розвитку, освіти, обов’язків. І це дійсно потрібно. Аде для того, щоб досягти успіху, потрібно брати всю відповідальність на себе. Враховуючи свої особливості, варто скласти розклад і дотримуватись його. Важливо зрозуміти те, що онлайн освіта – не найпростіший спосіб отримати знання і навички.  Він вимагає дисципліни і стабільності. Також важливо вірно облаштувати робоче місце. Найкраще щоб це була окрема кімната.


Також кілька слів про зберігання файлів та інших цифрових доробок. Ідеальний варіант – відносно новий комп’ютер чи ноутбук. Але це не завжди реально. З огляду на те, що техніка може підвести, було б добре   важливу інформацію і напрацювання зберігати у файловий сховищах.  Це і є зберігання файлів на Інтернет-серверах

Ось декілька цікавих освітніх онлайн пропозицій.

        Міжнародний онлайн-проєкт Coursera відкрив доступ до понад 3800 курсів і 400 спеціалізацій (із 12 березня до 31 липня). Переважно відкрили курси тих університетів, освітній процес яких постраждав через карантин. Можна навчитись чому завгодно.

        Виступи з TEDxKyiv – відеобібліотека з цікавими лекціями про все на світі.

        Ще один крутий майданчик із лекціями – проєкт WiseCow. Небанальні розмови про кіно, музику, літературу, історію та моду.

        Освітній ресурс Khan Academy позиціонує себе як можливість здобути освіту всім із будь-якого куточка планети. Можна знайти модулі з безлічі предметів – на будь-який смак.

        Освітній хаб EduHub.in.ua відкрили вільний доступ до 9 своїх лекцій за темами: «Управління людьми і проєктами», «Емоційний інтелект», «Персональна ефективність», «Продажі і комунікації», «Мистецтво викладання», «Школа HR», «Діти покоління Z», «Екологія», «Чесна країна».

        Платформа EDX дозволяє пройти онлайн-курси від топових світових університетів. Цікаво те, що там є великий вибір рідкісних мов для вивчення, спеціалістів з яких на ринку не так багато. Тож, якщо ви хочете опанувати рідкісну професію, – це хороший варіант.
        Чудовий безкоштовний варіант від Google для вивчення онлайн-маркетингу. Можна навіть отримати сертифікат, який добре схвалюється роботодавцями. Курси досить прості та з цікавою «гуглівською» графікою.
        Для тих, хто давно цікавився нейронауками, онлайн-школа BEEHIVEOR відкрила доступ до своїх лекцій: «Він і Вона: нейробіологія статевих відмінностей», «Як пам'ять створює мистецтво», «Втілене пізнання: Мистецтво в заручниках тіла», «Як мозок створює мистецтво: пошук емоції», «Нейроміфи в освіті. Спростування», «Нейробіологія впевненості».
        У відкритий доступ виклали лекції «Тато бренда» від Андрія Федоріва – українського маркетолога та підприємця. В звичайний час за ці лекції потрібно було заплатити 200 американських доларів. Тепер вони повністю безкоштовні.


Немає коментарів:

Дописати коментар