16.04.20

ПАСХА 2020


Пасха 2020 відрізняється від звичних, традиційних. Адже святкуємо її під час карантину. Зараз тимчасово всі масові заходи відмінено. Та, незважаючи на обставини, свято Христового Воскресіння – це особливий час для кожного. Відсутні лише деякі зовнішні традиції. Для духовного відзначення цієї світлої події нема перешкод.

Як зазначив священнослужитель храму преподобного Серафіма Саровського, що в Одесі, Микита Сировегин, «Великдень 2020 стає моментом істини для кожної християнської сім'ї. Тому саме так можна красномовно показати, чи зуміли українці створити домашню Церкву у своїх сім'ях. Сьогодні ми стали свідками пізнавального і корисного досвіду: коли віряни, які звикли задовольняти свої релігійні почуття через відвідування храмів, присутності на божественних літургіях, виявилися в центрі світової пандемії, стали відділеними від своєї роботи, сім'ї, світського і публічного  та духовного життя. І тут виникає багато питань, особливо напередодні свят  Христового Воскресіння ".



Також зі словами отця Микити ситуація , що склалася, відповідає словам зі Святого письма: «Та надійде час, - ба, вже й тепер він, - що справжні поклонники Отцеві кланятимуться у дусі й правді. А таких поклонників і шукає собі Отець.»

Також це є своєрідним тестом, чи є у моїй родині Христос? І що взагалі означає Пасха для мене? 

Інший вінницький священик Микола Мишовський висловів думку, що залишаючись вдома та дивлячись Богослужіння онлайн, маємо можливість зануритись у сам зміст почутого. Вловити у співах особливий зміст, який має пряме відношення саме до моєї теперішньої ситуації. Можливо, переживаючи Пасху у такий спосіб маємо нагоду відчути її істину сутність  Адже зараз не заважає втома від багатогодинного стояння у церкві.

Також виникає багато питань із освяченням великодніх страв. І хоча це – невід’ємний атрибут святкування, але не головний. Це – лише символ Воскреслого. А найважливіше – це Він Сам.

 За словами архієпископа Православної церкви України Євстратія Зорі, церква дозволяє в день свята в час після прочитання відповідних молитов самим окропити великодні страви святою водою. Індивідуальне освячення великодніх страв може відбуватися біля місць проживання з дотриманням норм карантину. Також буде можливість придбати вже освячені паски в магазинах.  Можна замовити доставку паски через пошту. 

Освячені страви – це лише символи, за допомогою яких стає більш зрозумілішою неповторність самого свята. Так пасхальна випічка нагадує Тіло Христа під видом хліба. М’ясні вироби – це знак Агнця, що проливає кров за наші гріхи, а крашені яйця підкреслюють перемогу Христа над смертю.

І якщо роздумуючи про пасхальні події, із вірою і оптимізмом будемо переживати ці свята,  Господь освітить наші душі, дасть силу і радість, а після закінчення карантину поведе нас до нових звершень.

Немає коментарів:

Дописати коментар