20.05.14

ТРЕНІНГ «ОСНОВИ ВИБОРЧОГО ЗАКОНОДАВСТВА ДЛЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ».


14 травня у Вінницькому міжрегіональному центрі професійної реабілітації інвалідів «Поділля» проходив тренінг «Основи виборчого законодавства для осіб з інвалідністю».

Вже під час знайомства деякі учасники зізнались, що незважаючи на те, що давно досягли повноліття, вони жодного разу не брали участі у виборах. Вони просто не вірили, що їх голос може щось змінити. Та останні політичні події змусили їх змінити свою думку. У неспокійні часи люди прагнуть використати для добробуту крани хоча б те, що мають – свій голос.


Тренер Михайло Бардин детально пояснював учасникам загальні положення закону про вибори  в Україні. Він наголосив, що сьогодні у період громадянських та міждержавних протистоянь місце  голови держави займає призначена особа. Приймаючи рішення державного значення, вона не представляє інтереси всього народу, оскільки її посада не є результатом народного волевиявлення.

Було наголошено,що голосувати мають право особи, які досягли повноліття. Позбавити такого права може тільки суд.

Значну частину аудиторії тренінгу становили студенти Вінницького міжрегіонального центру професійної реабілітації інвалідів «Поділля». Деякі приїхали з інших областей. Тож питання «як проголосувати поза межами своєї виборчої дільниці» викликало неабияку зацікавленість. Ретельно дізнавшись всі потрібні подробиці,  деякі учасники почали збирати необхідні документи вже під час перерви.

Багато уваги було приділено самому процесу голосування.  Трапляється цілий ряд помилок, тому що іноді буває важко зорієнтуватись у малознайомій ситуації. Були чітко окреслені дії членів виборчої комісії, спостерігачів, охоронців. Також було наголошено на тому, що заходячи в кабінку для голосування, людина стає абсолютно вільна у своєму виборі.  Забуваються всі погляди, нагадування,  залякування. Єдиним порадником є тільки власне вподобання.

Також були наведені випадки, коли у запрошенні на голосування повідомлялося, що виборця включено у списки голосування на дому. Якщо людина з цим не згодна, вона повинна подати відповідну заявку у виборчу комісію. Існують порушення при голосування за місцем проживання. Але обізнаність допомагає уникнути цього.

Тренінг проходив у дружній патріотичній атмосфері. Отримані поради допоможуть учасникам легко зорієнтуватися на виборчій дільниці.


Немає коментарів:

Дописати коментар