29.01.21

ІНКЛЮЗИВНО-РЕСУРСНИЙ ЦЕНТР № 2 ВІННИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ


У Вінниці триває активна підготовка до відкриття нового приміщення інклюзивно-ресурсного центру № 2, що розташований по вулиці Замостянській, 51.Працівники центру – це команда, яка надає комплексно-педагогічну оцінку дитини.  Це означає детальний аналіз її потреб, можливостей і освітніх здібностей. Також це розробка особистої освітньої програми, із допомогою якої дитина може осягнути доступні знання і навички.

 Кожна дитина має хист до виконання певних, нехай і зовсім простих, задач і дій. Особливі здібності,  не завжди помітні, але цінні, є у всіх. Але буває так, що за заслоною хвороби їх важко розгледіти. Іноді такі риси дитини не помічають навіть батьки. І це не дивно. Досвід стосунків, який людина бачить в дитинстві, – це стереотип, який мимоволі вносять у відносини у власну родину. Нічого іншого батьки просто не знають. І коли так поводяться, щиро вірять, що роблять все якнайкраще. 

 У вихованні дитини з інвалідністю звичні способи спілкування можуть не принести бажаного результату. Адже дитина з інвалідністю – особлива. І потребує особливого ставлення. Фахівець може це пояснити, наводячи аргументи і приклади. А ще незалежний погляд допомагає побачити звичні речі по-іншому. Це сприяє тому, щоб краще зрозуміти дитину і допомогти їй розвиватися в спосіб, який у конкретному випадку є найбільш дієвим.

Можливості і здібності встановлюють спеціалісти різного профілю шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини. Враховується оцінка щодо фізичного розвитку, мовленнєвого розвитку, когнітивної сфери, емоційно-вольової сфери та освітньої  діяльності дитини. Враховуються висновки вчителів-логопедів, вчителів-дефектологів (сурдопедагогів, олігофренопедагогів, тифлопедагогів), практичних психологів.  Для кожної дитини складається своя особиста програма.

 Основною задачею Центру є створення такого місця, де було б комфортно дитині із будь-якою формою інвалідності і куди б хотілося повертатися знов і знов. Враховані особливі потреби і обмеження. Приміщення облаштовано за сучасними стандартами універсального дизайну.  Також до послуг відвідувачів пісочна анімація, яка допоможе виразити свої емоції у мальованій композиції. Сенсорні світильники, що сприяють розслабленості і зменшенню тривожності. Інтерактивний стіл, який сприяє дрібній моториці рук, а також розвиває пізнавальну сферу.

 Центр облаштовано за сучасними  стандартами універсального дизайну. Кабінети фахівців обладнано так, щоб займаючись у них, дитина могла отримати максимальний позитивний результат. Облаштовано сенсорну кімнату, залу для реабілітації, кабінети для корекційно-розвиткових занять, закуплено спеціальне сучасне обладнання.

Все для розвитку і комфорту юних відвідувачів. Всі охочі можуть особисто ознайомитись із Центром за адресою, яка вказана вище.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар