09.08.21

МОЇ РЕПРОДУКТИВНІ ПРАВА…

 Автор Ірина Саранча

На сьогоднішній день у Вінницькій області проживають понад 250  тис. осіб з інвалідністю,137,5 тис. з них жінки, понад 34 375  жінок з важкими порушеннями психофізичного розвитку. Українське законодавство та суспільна практика на сьогодні не має усталеної стратегії роботи із молодими дівчатками та жінками, що досягають статевої зрілості з питань безпечної статевої поведінки, контрацепції, планування вагітності, репродуктивних прав та ведення вагітності та пологів у жінок, які мають виражені форми інвалідності. Найчастіше у роботі з ними медичні та соціальні працівники діють за стереотипами, а не медичними та етичними принципами. Як результат, така жінка є дискримінованою у своїх репродуктивних правах, найчастіше не отримує належного супроводу, ані з погляду медичного, ані психосоціального.

Задля глибшого вивчення  проблеми дискримінації жінок з погляду їх репродуктивних прав та якості послуг з  охорони здоров’я, а також задля сприяння комплексному впливу на проблему з травня 2021 року Громадська організація Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозабезпечених категорій молоді «Паросток» реалізовує адвокаційний проєкт «Репродуктивні права та здоров’я жінок з інвалідністю».

У рамках вищезазначеного проєкту протягом червня 2021 року ГО «Паросток» провела три онлайн фокус-групи , а саме: для жінок з інвалідністю, для жінок, які виховують  дівчат з інвалідністю  та лікарської спільноти. Обговорювались питання репродуктивного здоров’я, можливості підтримання репродуктивного здоров’я  жінок з інвалідністю та пропозиції щодо вдосконалення системи надання допомоги жінкам з інвалідністю.

Завдяки проведенню фокус-груп ГО «Паросток» отримала від учасниць дослідженя пропозиції щодо вдосконалення системи надання допомоги жінкам з інвалідністю, які буде покладено в основу подальшої діяльності з проєкту.

_____________________

Проєкт «Репродуктивні права та здоров’я жінок з інвалідністю» реалізується завдяки підтримці Уряду Канади в рамках проєкту «Голос жінок і лідерство – Україна», що впроваджується Українським Жіночим Фондом/UkrainianWomensFund (УЖФ). Відповідальність за публікацію несе Громадська організація Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозабезпечених категорій молоді «Паросток». Опублікована інформація не завжди відображає погляди Уряду Канади і УЖФ.

https://www.uwf.org.ua/?fbclid=IwAR1ImT1VtNjPlKsB1CkFlIrt1kjoHRHbeml1j2HMLXiQ9dQGSD-9-sb8Wjw 


Немає коментарів:

Дописати коментар