27.02.21

ПЕРСОНАЛЬНА ВИСТАВКА АРТЕМА МАЛАХОВСЬКОГО

  Завжди приємно, коли у стінах моєї рідної «Тімірязєвки» відбуваються події, які дають людям з інвалідністю нові можливості і натхнення. Так сталось і 25 лютого.  У відділі  мистецтв Вінницької ОУНБ ім. К.А. Тімірязєва (вул. Соборна, 70, ІІІ поверх) відбулася презентація виставки художніх творів отримувача послуг Центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій» Артема Малаховського «На крилах мрій і натхнення».

Артем – людина з інвалідністю. Але попри це він живе наповненим, цікавим життям. Закінчив вінницькі загальноосвітні школи № 14 і 3. Відразу по-закінченні одинадцятого класу вступив у Вінницький технічний коледж.    

Неля Войтюк – завідувачка відділу мистецтв - відкрила захід. Вона наголосила, що для своєї
першої виставки Артем обрав нашу бібліотеку не випадково. Адже він є активним її відвідувачем. Насамперед у якості читача. Він полюбляє багато читати, надаючи перевагу паперовим носіям. Улюблений його жанр – детективи, а також пізнавальні журнали, енциклопедії, книги про тварин, про природу.   

А ще було сказано про те, що Артем знайшов себе у малюванні. І дуже нестандартним способом. Має значні обмеження рук, свої картини він пише, тримаючи пензлик у роті. Незважаючи на це, картини виходять чудові – живі, привабливі, теплі. Художнику добре вдається передати через них свої почуття, свій внутрішній світ.


Також зазначила, що вперше спробувавши малювати, Артем не сподівався, що це його так захопить. Він неодноразово брав участь у фестивалях і виставках. А їх було не мало: до міжнародного дня здоров’я, до сьомої річниці відкриття центру «Обрій», у конкурсі аматорських робіт, а також у онлайн-виставці «Вернісаж родинної творчості» до Міжнародного дня людей з інвалідністю.

Було наголошено, що художник був нагороджений грамотою за друге місце у міському фестивалі дітей та молоді із функціональними   обмеженнями «Повір у себе»  у 2016 р.,  дипломом переможця у обласних фестивалях у 2017р.,  і 2018р., отримав подяку за участь у 72-й обласний виставці образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва 2020 р.

Художника привітала бібліотекар відділу попереднього замовлення і видачі літератури Людмила

Введенська. Вона розповіла про давню дружбу сім’ями, а також про спільний досвід у вихованні дітей з інвалідністю. А ще вона спілкувалася із Артемом на рівні «бібліотекар-читач». То був час пошуків, спроб і успіху. Для Артема підшукували книжки у твердих палітурках. Він любить сам обирати твори. І коли закінчиться пандемія, неодмінно завітає до відділу попереднього замовлення і видачі літератури. 

Творити картини Артему допомагає його вчителька Тетяна Рихліцька. Вона намагалася розповісти про сам процес створення картин, хоча вповні важко передати, як саме народжуються їх картини. Цей процес починається із бажання або уяви майбутнього сюжету. А далі – наполеглива праця. 


Тетяна зізналася, що допомагаючи Артему, отримує натхнення для себе.  Адже бажання хлопця творити не може не захоплювати. А також зазначила, що не пам’ятає  жодного разу, коли Артему було важко. До того ж він дуже цікава і світла людина. І дуже приємно буває бачити картини, які вони з Артемом спільно створили.

Вікторія Малаховська – мама Артема, розповіла про нього. Насамперед захоплює те, що будучи людиною із обмеженими можливостями, він прагне робити все сам. Його батько зміг пристосувати всі необхідні прилади під потреби Артема. А ще Артем любить спілкуватися і відкривати для себе щось нове. 

Артем – дуже позитивна людина. У його очах завжди сяє вогник щирості і натхнення. А ще він має мрію - стати народним художником. То ж побажаємо йому успіхів і здійснення найзаповітніших планів.  


Немає коментарів:

Дописати коментар