26.07.13

СОЦІАЛЬНА РЕАБІЛІТАЦІЯ ЛЮДЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ


Соціальна реабілітація - це набуття необхідних навичок, які здатні позитивно впливати на гармонійний, всебічний розвиток людини.

 Соціальна реабілітація людей з особливими потребами – важлива задача сьогодення, яка повстає перед сучасним суспільством із щораз  більшими викликами. Адже це – залог успішного, повноцінного життя всупереч всім негараздам, які виникають на шляху людини – інваліда та її близьких. Успіхи, які запам’ятались із  перших спроб, можуть стати стимулом у подальшому житті.


Без належного, грамотно сформованого комплексу заходів людина стає більш вразливою до небезпек і проблем, що її спіткають. Найменші труднощі здатні внести в її життя безлад і неспокій.  Вона не спроможна належним чином формувати чи зберігати свій соціальний статус. Такій людині складно реалізувати свої здібності і таланти. Іноді вона взагалі їх не помічає. Також порушений чи взагалі відсутній зв’язок із навколишнім світом.

Основним законом України із соціального захисту інвалідів є Закон "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" від 12 березня 1991 р. № 875-12. Цей Закон визначає основи соціальної захищеності інвалідів в Україні і гарантує їм рівні з усіма іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства, створення необхідних умов, які дають можливість інвалідам вести повноцінний спосіб життя згідно з індивідуальними здібностями та інтересами.

У законі зазначається, що інваліди в Україні володіють усією повнотою соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод, закріплених Конституцією України та іншими законодавчими актами.

Також діє ряд інших юридичних документів. В Україні в 2002 р. вперше було підготовлено Державну доповідь "Про становище інвалідів в Україні та основи державної політики щодо вирішення проблем громадян з особливими потребами".  Парламент у березні 2003 р. ратифікував Конвенцію про професійну реабілітацію та зайнятість інвалідів . У своїй постанові від 20 лютого 2003 р. Верховна Рада України наголосила, що 2003 р. оголошений в Європі Роком людей з інвалідністю, і Україна повинна й надалі вирішувати ті питання, що стоять перед нею у сфері проголошеного соціального захисту та забезпечення інвалідів.

Розвитку та становленню людей із особливими потребами сприяють  реабілітаційні центри. Завдяки ним дитина з інвалідністю отримує необхідні базові знання, а також навички у спілкуванні. Налагоджена співпраця вихователів, реабілітологів , лікарів, психологів допомагає  людини набути багато необхідних навиків для успішного перебування у суспільстві. 

Соціальні служби для молоді також  є потужною базою для ствердження активної життєвої позиції  людини з інвалідністю. Тут також підібрана команда кваліфікованих спеціалістів. Це психологи, юристи, педагоги тощо.  Крім індивідуальної  роботи працівники  організовують різноманітні масові заходи, такі як клуби за інтересами, виставки творчих робіт, спортивні змагання.

 Значною мірою адаптації  у суспільстві людей з особливими потребами сприяють громадські організації. Тут завжди є можливість проявити себе в якості лідера, використати свої таланти, допомогти не тільки собі, а й тим, хто поруч. Проекти, що впроваджують організаці,ї мають на меті вирішення конкретних проблем своїх членів  Діяльність організацій різноманітна.  Головне - сприяння забезпеченню осіб з обмеженням життєдіяльності рівними можливостями у житті, праці, побуті, відпочинку.

Варіанти соціальної реабілітації , незведені у цій статті , це прояв зацікавленості держави суспільства і окремих небайдужих громадян до долі людини, що попри всі труднощі прагне вести активний спосіб життя.  Та всі ці зусилля будуть марними, якщо людина замкнеться у своїх труднощах і навіть не буде  намагатися щось змінити. Шанс завжди є у кожного. От тільки як ми його використовуємо?

Немає коментарів:

Дописати коментар