12.12.16

КРУГЛИЙ СТІЛ ДО ДНЯ ЗАХИСТУ ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ

Кожного року у Вінницькій Універсальній Науковій бібліотеці проводиться круглий стіл до дня інвалідів. Організаторами виступають асоціація захисту та допомоги інвалідам "Відкриті серця" спільно з комунальним закладом "Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями "Обрій".

Цьогорічний захід відбувався у рамках проекту «Ми поруч». Мета проекту полягала у створенні соціального супроводу для людей з інвалідністю. Проект став переможцем на конкурсі в європейських країнах. Але в Сполучених Штатах Америки викликав подив. Надто важко було пояснити, що держава, яка прагне вступити до Євросоюзу, не дбає про послуги для людей з інвалідністю. То ж гроші інвестували європейські фонди.

П
рограма має на меті забезпечити доступ людям з функціональними обмеженнями до нових індивідуальних, якісних сервісних послуг супроводу та допомоги, а також сприяти поінформованості студентської молоді щодо потреб та можливостей людей з інвалідністю, розвитку духу толерантності, волонтерства та благочинності,

На заході було наголошено на необхідності створення сервісних груп для допомоги людям з інвалідністю і підтримки їхніх сімей. Розповідалося про проведення інформаційно-просвітницьких заходів, створення навчання волонтерів, організацію їх діяльності.

Першими користувачами послуг стали студенти з інвалідністю трьох вінницьких університетів: медичного, педагогічного та університету «Україна». Завдяки такій діяльності покращилось життя багатьох людей з інвалідністю. На тренінгах, які проводились для перших волонтерів проекту, були розглянуті різні форми допомоги.     

За словами заступника директора Вінницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій» та координатора програми Наталії Головко, саме відчуття гострої недостачі в нашій країні сервісних груп супроводу людей з інвалідністю дала поштовх до написання та реалізації програми «Ми – поруч».

Програма дозволила підвищити якість надання суспільних послуг на Вінниччині, підсилила дух толерантності та волонтерства у громаді, послужила значною підтримкою родин, в яких проживають люди з важкими формами інвалідності щодо зняття психологічного та фізичного навантаження.



Директор обласної бібліотеки ім. К. А. Тімірязєва Наталія Морозова, яка має досвід участі у роботі сесії обласної ради народних депутатів, зазначила, що дуже важко переконати представників влади про необхідність участі громадських організацій у прийнятті рішень, щодо нагальних питань регіону. Вона закликала всіх, кому близькі питання надання допомоги людям з інвалідністю ,  до громадської ради і відстоювати свої ініціативи.    

Немає коментарів:

Дописати коментар