08.03.21

ПРАВА ЖІНОК З ІНВАЛІДНІСТЮ В УКРАЇНІ

 


Початок весни для багатьох пов’язаний із розквітом і красою. А ще із Міжнародним жіночим святом. Увага направлена на жінок: на їх красу, чуйність і унікальність. 

Способів привітати жінок є немало. Приємними є подарунки, гарні слова і побажання. Та не менш цінним - створення таких обставин і умов, де б вони почували себе цінними і реалізованими. Для жінок з інвалідністю це насправді дуже важливо. На сьогодні вони залишаються дуже вразливою і малозахщеною частиною у спільноті громадян.

Права дівчат і жінок із інвалідністю на міжнародному рівні захищені низкою документів. До них відносяться Конвенція про ліквідацію всіх форм

дискримінації щодо жінок (CEDAW), Конвенція про права осіб з інвалідністю (CRPD) та Факультативний протокол до неї, Пекінська декларація та Платформа дій (ПДПД), а також Порядок денний у сфері сталого розвитку до 2030 року.

Коротко розглянемо їх.

Незважаючи на те, що у CEDAW безпосередньо не згадуються жінки та дівчата з інвалідністю, у пункті (а) Загальної рекомендації Комітету з ліквідації дискримінації щодо жінок № 18 зазначається, що жінки з інвалідністю зазнають подвійної дискримінації, та визнається нестача даних про них, а у пункті (b) державам-учасницям пропонується надавати цю інформацію у своїх періодичних доповідях та забезпечити участь жінок і дівчат з інвалідністю у всіх сферах соціального та культурного життя.

У ПДПД визначаються конкретні дії щодо забезпечення розширення прав і можливостей жінок і дівчат з інвалідністю в різних сферах, при цьому врахування потреб осіб з інвалідністю стає частиною загальної діяльності, спрямованої на подолання численних бар’єрів, що перешкоджають розвитку та  розширенню прав і можливостей жінок і дівчат.

Конвенція про права осіб з інвалідністю - це перший міжнародний правозахисний

договір, у якому встановлюється пряме зобов’язання щодо усунення комбінованих стереотипів.  Цей момент має особливо істотне значення для жінок та дівчат з інвалідністю, чий досвід пережитих дискримінації та порушень прав людини може відрізнятися від досвіду чоловіків та інших жінок через застосування або примусове застосування комбінованих стереотипів.

В Україні рівень захищеності жінок з інвалідністю залишаться на низькому рівні. Це пов’язано із менталітетом суспільства, а також із економічним і соціальним розвитком країни. Проблема також є і у тому, що жінки з інвалідністю є різні. Насамперед це пов’язано із нозологіями і ступенями захворіння. Але не тільки. Різноманітні життєві труднощі і ситуації потребують неоднозначного підходу до кожної  конкретної особистості.

Спираючись на зазначені вище правові міжнародні документи, Україна робить вагомі кроки у подоланні дискримінації жінок з інвалідністю.  Важливим є не тільки зусилля державних і громадських організацій, але особисте знання і використання їх

 Зважаючи на зазначений стан жінок,  був розроблений в рамках проекту  «CEDAW» посібник «Права людини жінок і дівчат з інвалідністю». Він є у вільному доступі. Всі охочі можуть ознайомитись із ним.


Немає коментарів:

Дописати коментар