20.08.24

РАЗОМ – МИ СИЛА! З ДНЕМ НЕЗАЛЕЖНОСТІ, УКРАЇНО!

 

За декілька днів Україна відзначатиме свої 33… символічно те що саме у найтяжчі часи наша країна вступила у вік Христа.

Наша теперішня боротьба за збереження незалежності нашої держави, нагадує боротьбу Ісуса в Гефсеманії.

Сьогодні, напередодні цього  визначального Дня  Незалежності подумалося про те, що кожен із нас, а особливо люди з інвалідністю боремося не тільки за свободу країни, але і за свою власну, за те щоб мати право та можливість жити гідно,  вносячи посильний вклад у життя країни.

Так, мова піде про безбар'єрність,  але не про ту, для подолання якої потрібно будувати пандуси, приміщення без східців, або робити нижчі бордюри, а про ту  яку хотілося б побудувати у людських головах.  А саме про  психологічну безбар'єрність стосовно людей з інвалідністю.

На жаль, а іноді можливо й на щастя, наша психіка, влаштована так, що ми, м’яко кажучи,  остерігаємось, усіх, хто різко контрастує із нами та  нашим звичним оточенням. Інколи це може захищати нас від небажаних зустрічей, але створенню інклюзивного суспільства наявність психологічних бар’єрів точно шкодить. 

Долати стереотипи та  сприяти росту психологічної   безбар'єрності  потрібно працюючи як із самими ми людьми з інвалідністю, так і з тими хто інвалідності не має. Часто буває так, що ми самі будуємо стіни та бар’єри між собою та суспільство, стається це тоді, коли ми бачимо проблему, однак не шукаємо шляхів для її вирішення, бачимо свої слабкі сторони, однак зовсім не помічаємо  сильних., аж допоки життя не змусить їх побачити.

Тут мені  знову хочеться провести паралель із тим скільки віків українцям нав’язувалося безсилля та комплекс меншовартості, і тільки в боротьбі за життя та волю ми зрозуміли справжню  нашу силу та цінність.

Боротьба за права людей з інвалідністю має починатися із розуміння того настільки важливим є розвиток  психологічної безбар’єрності. 

Значення психологічної безбар'єрності

Психологічна безбар'єрність означає відсутність психологічних перешкод, які заважають людям з інвалідністю брати повноцінну участь у житті суспільства. Це включає в себе: подолання найбільш розповсюджених стереотипів щодо фізичного та ментального стану людей  інвалідністю .  Особливо це відчутно для людей із порушенням мовлення; Підвищення обізнаності суспільства про потреби та можливості людей з інвалідністю є ключовим кроком до подолання стереотипів. Це можна досягти через освітні програми, тренінги та інформаційні кампанії;  створення інклюзивного середовища, де всі люди, незалежно від їхніх фізичних можливостей, можуть брати участь у соціальному житті. Це включає доступність громадських місць, транспорту та інформації.

Психологічна безбар'єрність є важливим аспектом інтеграції людей з інвалідністю в суспільство. Вона допомагає подолати стереотипи, підтримує самостійність та забезпечує емоційну підтримку. Досягнення психологічної безбар'єрності можливе за підтримки з боку держави та громадських організацій.

Разом – ми сила! З Днем Незалежності, Україно!

З Днем Незалежності, Соціальна Інклюзія!

Немає коментарів:

Дописати коментар