17.12.11

9 грудня у відділі літератури і інформації з питань економіки і  підприємництва відбувся круглий стіл до міжнародного дня інвалідів « Взаємодія громадських організацій інвалідів з органами місцевої влади по виконанню положень Конвенції ООН про права інвалідів під час підготовки адміністративно-територіальної реформи у Вінницький області».

Конвенція ООН про права інвалідів торкається багатьох сфер життя людей з особливими потребами, тож і виступи учасників круглого столу були різнобічні.


Україною було ратифіковано Конвенцію у 2010 році, і не кожна зацікавлена особа ознайомлена із нею. Перед засобами масової інформації,  громадськими організаціями і небайдужими особами повстає задача якомога швидше донести принципи цього документу до людей з особливими потребам шляхом висвітлення основних її засад.

Заступник директора ВОУНБ ім.. К.А. Тімірязєва Галина Слотюк презентувала наш блог INVA – гурт, як  платформу для спілкування інвалідів, підвищення їх інформаційної культури. Було представлено команду авторів, основні рубрики, цікаві статті.  Названо найактивніших читачів, показані їх твори, коментарі.

Увага учасників круглого столу була звернута на досвід України у міжнародному проекті «Допомога дорослим людям з розумовими і множинними обмеженнями 18 +» проект полягає у наданні незалежного проживання у гуртожитках із соціальним супроводом тим, хто цього прагне. Це чудова нагода набути навички незалежного проживання, отримати професійні знання, а також відчути себе невід’ємною частиною суспільства.

Одним із засобів трудової, а частково і фізичної реабілітації є творчі майстерні. Тут кожен може знайти справу, яка б відповідала його здібностям і фізичним можливостям. Розвиваючи дрібну моторику, розвиваються і розумові навички. У Вінницькому обласному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій» досвід подібних майстерень впроваджується давно і успішно. Однак ведеться активна робота по залученню осіб із всієї області до подібної діяльності. Наступним кроком стане організація майстерень у селі Дорожньому.

Учасники круглого столу обмінялись досвідом, розповіли про успіхи,  досягнення. У роздатковому матеріалі отримали газету «Без бар’єрів», інформаційний буклет «Блог INVA – гурт», а також Конвенцію ООН про права інвалідів.

Немає коментарів:

Дописати коментар