11.03.13

ОЗНАКИ СУЧАСНОЇ БІБЛІОТЕКИ


Іноді не задумуємося над значенням бібліотек у сучасному світі. Здебільшого на думку пересічних громадян -  це лише книгозбірня, якою користуються  студенти та пенсіонери. На жаль зовсім невеликий відсоток навіть потенційний читачів обізнані про роль бібліотек у суспільстві та про інновації у роботі книгозбірень.

Насамперед змінилася система комплектування. Документи підбираються згідно із запитами користувача. Велика увага приділяється молодіжним жанрам, таким як фентезі, детективи, постмодерн (сучасна українська література), тощо.  Поповнюється фонд як новинками, яким належить знайти свого читача, так і бестселерами, які вже завоювали велику популярність.      
  

В обласних бібліотеках книжковий фонд поступово стає відкритим для користувача.  Літературні джерела розміщені так, щоб читач міг швидко знайти потрібну інформацію. Головними принципами організації відкритого фонду є прозорість, простота, доступність, комфорт.

Окрім традиційних документів все частіше у бібліотеках з’являються електронні книжки, книжки на цифрових носіях. Їх можна роздруковувати, копіювати на переносні диски, надсилати електронною поштою.

Сьогодні більшість бібліотек дещо змінили умови обслуговування – збільшили термін користування документами, ввели можливість продовження часу користування книжок по телефону, продовжує розвиватися така послуга як міжбібліотечний абонемент. У деяких містах працює електронна доставка документів. Також є можливість самостійного сканування текстів.

Одним із напрямків роботи сучасної бібліотеки із користувачами є соціальне партнерство. Адже приміщення бібліотек є чудовою базою для проведення презентацій, засідань клубів, виставок авторських робіт тощо.  Вдало підібрана фахівцем інформація, музика, відео може надати заходу  особливої атмосфери.

У свій роботі із користувачами  бібліотеки практикують тренінги. Вони сприяють поширенню інформаційного суспільства в Україні. Під час тренінгів учасники навчаються використовувати інтернет-ресурси для ознайомлення з офіційною інформацією органів влади. Також вони мають змогу дізнатися про нові видання у різноманітних напрямках знань.

Відповідаючи вимогам часу, книгозбірні дещо змінили всій дизайн. Новий стиль повинен не розчаровувати користувачів старшого покоління і бути привабливим для молоді. Збереглися книжкові шафи,традиційні виставки, затишні читальні зали. Однак з’явилися місця для відеоконференцій, зони для спілкування, обговорення літератури у вузькому колі читачів. У більшості обласних бібліотек відвідувачі користуються електронним каталогом, мають вільний доступ до мережі INTERNET.

Унікальною можливістю безпосереднього контакту із користувачем для бібліотек є соціальні мережі і блоги.  Блог – це інтернет-щоденник з коментарями, що час від часу поповнюється текстами та мультимедійною інформацією. Це можливість  для читача висловити свою думку, зауваження, відмітити найцікавіше.

Зміни, які відбуваються, – це реакція бібліотек на потреби користувачів, а також пошук нових форм діалогу та співпраці.

Немає коментарів:

Дописати коментар