23.09.13

ОБЛАСНИЙ СЕМІНАР – НАРАДА “ ІНКЛЮЗИВНА ОСВІТА - ШЛЯХ ДО РІВНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ» .


 Асоціація "Відкриті серця" спільно з Всеукраїнським громадським об‘єднанням «Національна Асамблея інвалідів України», Вінницьким обласним центром практичної психології і соціальної роботи, Вінницькою обласною психолого-медико –педагогічною консультацією та Вінницьким обласним центром соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій» 18 – 20 вересня 2013 року у місті Вінниці проводила обласний семінар – нараду “ Інклюзивна освіта - шлях до рівних можливостей» .

Центром всіх тем, про які йшла мова, була дитина з особливими потребами,її конституційні права на освіту. В Україні діє потужна законодавча база щодо інклюзивної освіти,тож повстало  питання: «Чому сьогодні так мало учнів-інвалідів у загальноосвітніх навчальних закладах?»
На семінарі висвітлювались такі питання: «Що таке інклюзивна освіта?», «Якою  повинна бути ефективна реабілітація?», «Роль ресурсних центрів у впровадженні інклюзивної освіти» тощо. Особлива увага була приділена медичній реабілітації.


Кожна дитинна, а особливо дитина із порушенням життєдіяльності, є особлива, і тому необхідно у навчальних закладах створити умови, які б сприяли її всебічному розвитку. Для цього розроблені спеціальні програми, створені посібники, проводяться консультації. 
    
Великий вклад у розвиток інклюзивної освіти вносять громадські організації. Саме завдяки їм в України було створено декілька центрів, які активно співпрацюють із державою. Вони вивчають іноземний досвід і сприяють його поширенню.

Багато дітей у процесі навчання потребують спеціального супроводу. Його мають здійснювати спеціально підготовані фахівці. Вони допомагають дитині у разі потреби. Супровід може бути різний: соціально-психологічний, коррекційно-педагогічний,  тощо. Завдяки йому дитина має змогу брати активну участь у навчальному та соціальному житті класу.

Учасники семінару мали змогу почути виступи людей, які мають безпосереднє відношення до  інклюзивної освіти українського сьогодення. Це студенти з особливими потребами,працівники соціального супроводу, батьки учнів - інвалідів.  Свій досвід щодо освіти і працевлаштування з допомогою презентації powerpoint представила і я.

Такі зустрічі завжди є потужним стимулом для людей,які зіткнулися із проблемою інвалідності. Завдяки їм стає зрозумілою  одна дуже важлива річ – для того, щоб мрії ставали реальністю треба діяти. Червоною стрічкою через всю роботу форуму проходила думка «Вихід є завжди». І як би не було важко, підходящий варіант знайдеться для кожного

Немає коментарів:

Дописати коментар