14.12.13

ВІННИЦЬКИЙ ФОРУМ ВОЛОНТЕРІВ

5 грудня 2013 року відбувся Вінницький форум волонтерів. Головними організаторами заходу стали Вінницький соціально-економічний інститут відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна» і Вінницька міська громадська організація соціального становлення та розвитку окремих малозахищених категорій молоді "Паросток".

Форум був приурочений до Міжнародного дня волонтерів. У заході брали участь представники різних  громадських організацій, навчальних закладів, служби у справах дітей, управління освіти, священнослужителі, лікарі,  волонтери, закордонні партери.


До обговорення питання функціонування волонтерства в області долучилися  віце-консул Республіки Польща в Україні Войцех Мрозовскі, директор Вінницького Центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді Сулімова С.І., голова ГО «Паросток» кандидат педагогічних наук, заступник директора вінницького Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Промінь» Саранча І.Г., головний лікар Обласного центру СНІДу Ігор Матковський, волонтер з Італії Ферреро Лучо., голова громадської організації «Вінницький регіональний центр інформації «Креатив» Оксана Бондар, громадський діяч Людмила Станіславенко, ієромонах Григорій Тодацький, директор МБФ  Без кордонів Олена Павлова, член ВОКМО Гришко Наталя, педагог МЦПРІ Поділля Олена Косовиць та інші.

 Ініціаторам заходу термін «волонтер» дуже близький. Із «Паростком»  співпрацює на безкоштовній основі надійна команда людей доброї волі. Вони надають допомогу у різних сферах, та найголовніше, бачать  у членах організації людей, гідних кращої долі. Люди з особливими потребами цінують це найбільше, адже так важко знайти людину, яка тебе розуміє.
В університеті  «Україна» навчання відбувається згідно із принципами інклюзії, тобто у звичайні групи включені люди із особливими потребами, тож волонтерство  тут річ звичайна.

На території  Вінницької області діє багато волонтерських організацій. Їх члени приходять на  допомогу туди, де важко, де є проблеми, брак умілих рук.  Вони навчають іноземним мовам і розбудовують національну культуру, працюють на випередження негативних ситуацій і є з тими,  хто у них потрапив, не нехтують фізичною працею і дарують ніжне серце.

Представники волонтерського руху на Форумі презентували свою діяльність. Їх небайдужість, оптимізм, ініціативність дивують і радують. Адже залишаючись фахівцями, турбуючись про власні сім’ї, вони думають про тих, хто поряд. А це часом зовсім чужі і, буває, незрозумілі люди, проте  волонтерам не байдужі їхні проблеми, біль, прагнення.  

У 2009 році в Україні вступив в силу Закон України «Про волонтерську діяльність». У
ньому окреслені правові норми волонтерства і волонтерської допомоги. Основною вимогою є те , що волонтерська діяльність є абсолютно безкорисливою і благодійною. Прописані інші правові норми.  Але  не зважаючи на те, що з прийняттям Закону,  волонтерський рух набув правового статусу, на жаль деякі правила ускладнилися. Тепер волонтером може стати тільки особа, що досягла 18-річного віку.  Бажаючі здійснювати допомогу повинні укладати відповідні договори. Також немає механізму реєстрації волонтерської організації, як юридичної особи
.
Та не зважаючи на всі перешкоди, волонтерський рух в Україні продовжує розвиватися.  Щодня сотні людей приходять на допомогу туди, де вони найбільш потрібні. Сьогодні актуальними є  такі світлі почуття як доброта, довіра, любов. І бачачи це , в серці народжуються надія і бажання самим змінюватися.   


Наприкінці учасники Форуму ухвалили резолюцію, у якій  зібрані численні пропозиції щодо створення сприятливого середовища для розвитку волонтерського руху на Вінниччині.

Немає коментарів:

Дописати коментар