30.11.13

УРОКИ МУЖНОСТІ ВІД МАРІЇ БАТАЛОВОЇ

Дочка відомого актора Олексія Баталова Марія у наслідок родової травми на все життя залишилась інвалідом. Її діагноз – важка форма ДЦП.

Намагаючись допомогти дочці, Олексій шукав форми лікування, які б поставили її на ноги. Дива не сталося. Маша назавжди залишилась прикута до інвалідного візка.

Із самого дитинства дівчина мала наполегливу, цілеспрямовану вдачу. Вона ніколи не впадала у відчай. Для того, щоб не дати тілу зростися у неправильному положенні, часами розробляла його, долаючи сильний біль.


Ще одна сильна сторона Марії – це письменницький талант. Саме завдяки йому вона змогла вступити  до Всеросійського державного університету кінематографії  і отримати фах сценариста.  Хвороба не дозволяла відвідувати заклад, тож навчатися довелося вдома.

Працювати над літературними творами Марія любила завжди. Ще в дитинстві вони складала казки, де відтворювала свої мрії. У кожному творі вона проживає життя нормальної людини,  що дає їй відчуття повної свободи. А у своїх казках показує дива, що могли б відбуватися, якщо б люди були трохи добрішими і терпімішими один до одного (слова письменниці).

Справжньою перемогою став сценарій до фільму «Дім на англійській набережній». Картина отримала премію на фестивалі у Москві. Зал стоячи опладував дівчині на інвалідному візку. Сюжет письменниця взяла з життя своєї матері. В минулому циркова актриса, вона часто розповідала дочці про вистави, подорожі, життя за лаштунками. Окрім циркової теми у фільмі показані справжня дружба, любов, вірність, яким не в змозі   помішати ніякі прикрощі долі.

На жаль у сучасному житті так бракує цих чудових рис людської вдачі. Суспільство упереджено ставиться  до людей з інвалідністю. Навіть більше, використовуючи слабкі сторони простої, довірливої людини, ладні відібрати в неї останнє. Яскравий приклад цьому – сусід Олексія Баталова, який підступно відібрав у сім’ї актора частину землі.


Часто Марії потрібно доводити своє право на повноцінне життя. Та не зважаючи на проблеми, у родині панує атмосфера любові, довіри, миру. Це і є причиною їх духовної краси, сили, доброти. Разом вони подолають всі проблеми.   

Немає коментарів:

Дописати коментар