08.04.15

ОЦІНКА СИТУАЦІЇ ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДОСТУПУ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ ДО ВИБОРЧИХ ТА ПОЛІТИЧНИХ ПРОЦЕСІВ

2 квітня 2015 року на базі Вінницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій» відбулася зустріч фокус-групи «Оцінка ситуації щодо забезпечення доступу осіб з інвалідністю до виборчих та політичних процесів». Іі ініціатором стало  Всеукраїнське громадське об’єднання «Національна Асамблея інвалідів України»,

На зустріч були запрошені особи, які представляли різноманітні осередки людей з інвалідністю у вінницькій області. Це особи різного віку, форм інвалідності, політичних поглядів. Метою зустрічі було проаналізувати політичну активність громадян з інвалідністю, визначити  умови доступу до інформації, а також оцінити доступність умов голосування.


Зазначалося, що причинами низької активності є: недосконалість українського законодавства, архітектурна недоступність до об’єктів виборчого процесу, проблема достовірного обліку осіб з інвалідністю та маломобільних громадян, що потребують створення додаткових умов,або особливої підтримки, необізнаність учасників виборчого процесу, зокрема персоналу виборчих дільниць, в питаннях людей з особливими потребами.

Було наголошено, що Конвенція ООН про права людей з інвалідністю, що ратифікувала Україна у 2009 році, гарантує людям з інвалідністю політичні права і можливість користуватися ними на рівні з іншими. Однак при проведенні виборчих компаній ці права порушуються.

Зустріч проходила у формі діалогу тренера і учасників. Пропонувалось розповісти про свою участь у виборах, свої враження під час голосування, причини щодо прийняття участі у цьому процесі. Також розглядалися питання щодо місця голосування, наданої допомоги,  толерантності працівників  дільничних виборчих комісій.  Учасники ділилися найкращим і найгіршим досвідом, який набули на виборчих дільницях і під час віддання голосу вдома.
Ініціатори проведення фокус-групи цікавилися думками учасників щодо їх пропозицій покращення доступу виборців з обмеженими можливостями під час голосування, а також змін, які бажають бачити у відношенні доступності виборчих дільниць на наступних виборах.

Учасникам було запропоновано відповісти на запитання анкети щодо підготовки виборчого процесу, доступності інформації, а також архітектурної доступності  виборчих дільниць.

Немає коментарів:

Дописати коментар