31.03.15

ІНКЛЮЗИВНІ РІШЕННЯ ДЛЯ РІВНОПРАВНОГО І ВІДПОВІДАЛЬНОГО СУСПІЛЬСТВА

29 березня 2015 року на базі Вінницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій» відбувся навчальний семінар, який проводився у рамках проекту «Інклюзивні рішення для рівноправного  і відповідального суспільства» за участі Британської ради. Головними ініціаторами були  Британська рада в Україні, Всеукраїнське громадське об’єднання «Національна Асамблея інвалідів України», ГО «Гармонія» та «Відкриті серця». Були запрошені представники громадських організацій, люди з обмеженими можливостями, представники міської та обласної влади.


Завдяки діяльності потужних громадських організацій Британська Рада обрала Вінницьку область як пілотний регіон для втілення проекту на покращення життя людей з інвалідністю. . Багато навчаючись, представники громадських організацій здобули певні знання. Були визначені пріоритетні види діяльності прийняття рішень на регіональному рівні. Їх було шість. Завданням учасників семінару було обрати два проекти, щоб представити їх міській раді.

Унікальність проекту полягає в тому, що рішення приймають самі люди з інвалідністю. Є можливість врахувати проблеми, які найбільш потребують вирішення. Співпрацюючи з регіональною владою, є унікальна нагода ініціювати і запровадити позитивні зміни.

У ході семінару було наголошено, що приймаючи інклюзивні рішення, необхідно спиратись на Конвенцію ООН про права людини з інвалідністю.  Прийняті рішення мають відповідати принципам цього міжнародного документу. Також час від часу за певних обставин порушення можуть мати люди без інвалідності. Прийняті рішення мають включати в себе потреби якомога більшої кількості громадян.

Учасникам семінару була представлена тема «універсальний дизайн»,яка повинна  враховуватись при прийнятті інклюзивних рішень.  Свій початок він бере в архітектурі, але широко застосовується при формуванні політики.  Він зручний для всіх і заперечює  вирізнення. Тобто немає окремого пристосування для людей з інвалідністю і окремого для всіх інших. Він застосовується всюди – у архітектурі, транспорті, нових інформаційних технологіях тощо.

У малих групах учасники семінару обрали два проекти, які на їхню думку мають поліпшити умови життя людей з інвалідністю у Вінниці. Це створення центру, який прийматиме людей з інвалідністю і навчатиме їх самостійному життю. Другий проект направлений на спорудження підйомника у вінницькій амбулаторії № 5.  Завдяки йому покращиться доступ людей з інвалідністю до медичних поcлуг.

Немає коментарів:

Дописати коментар