31.08.16

ОСВІТА ДЛЯ ВСІХ

Напередодні нового навчального року у батьків і дітей багато роздумів. Щодо навчання людей з інвалідністю питань дійсно багато. І хоча сьогодні є вибір закладів, визначитись досить важко.

Популярністю користуються центри реабілітації. Це середовище, де дитина з інвалідністю почуває себе комфортно. Є можливість знаходитись у колективі і навчатися за шкільною програмою. Але таку освіту назвати інклюзивною навряд чи можна. Середовище все ж таки залишається закритим. По закінченні цих закладів, дитина не має досвіду інтеграції у суспільство.

У Вінниці є дошкільні навчальні заклади, які відвідують діти з інвалідністю. Вже з наймолодшого віку в дитини формується думка, що вона є частинкою суспільства.  Виробляються навички спілкування, праці в команді, виконання роботи у визначений відрізок часу. А інші діти вчяться чуйності, толерантності, а також допомагати слабшим. Серед таких дитячих садочків дошкільно-навчальний заклад «Журавлик», дошкільний навчальний заклад № 3 "Перлинка", дошкільний навчальний заклад №10 «Калинка», тощо.


Загальноосвітні школи Вінниччини  теж мають досвід інклюзивної освіти. У  2007-2013 рр. Вінницька область була обрана як пілотна для участі у Україно-канадському проекті«Інклюзивна освіта для дітей з особливими потребами в Україні». Завдяки цьому у деяких школах з’явилося обладнання, що відповідає загальній доступності. Були запроваджені семінари, на яких вчителі дізнавалися про необхідні деталі організації навчання людей з інвалідністю. Проводиться просвітницька робота з педагогічними працівниками, батьками, учнями спільно з громадськими організаціями з метою створення сприятливої атмосфери

Щодо вінницьких навчальних закладів, які вже готові приймати дітей-інвалідів на навчання, то це школа-гімназія №6, де встановили ліфт для дітей на візках. Також до 34-ї школи підуть навчатися четверо діток із діагнозом аутизм. Ще (8 закладів освіти облаштовані пандусами, в 2 загальноосвітніх навчальних закладах на І поверсі адаптовані класні кімнати та спеціальні місця в санвузлах. У школі № 26 створено клас для дітей з порушеннями зору , а у школі № 10 обласного центру функціонує спеціалізований клас, де навчаються діти-аутисти. У 55 класах загальноосвітніх шкіл області поряд зі здоровими, навчаються діти з особливими потребами : проблемами опорно-рухового апарату, вадами слуху , зору. Особлива відповідальність у навчанні та вихованні таких дітей покладається на вчителя, який має бути готовий надати конкретну допомогу конкретній дитині.

Для багатьох студентські роки це яскравий і незабутній період життя. Вінницький соціально-економічний інститут Університету «Україна» є єдиним у регіоні вищим навчальним закладом ІІІ-ІV рівня акредитації, що спеціалізований для надання освіти особам із особливими потребами. Це середовище, де можна відчути себе частинкою суспільства. Тут допоможуть подолати труднощі, знайти нові  можливості, використати здібності. Спеціальності підібрані так, щоб по закінченні могла знайти  роботу людина із будь-якою формо захворювання. Особи з інвалідністю навчаються за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів. В інституті діє система знижок на навчання.

При бажанні можна отримати інклюзивну вищу освіту у будь-якому виші міста
.
Також Вінницький міжрегіональний центр професійної реабілітації інвалідів „Поділля” є державною соціально-юридичною установою Міністерства соціальної політики України, що здійснює професійну реабілітацію інвалідів впроваджуючи комплексний підхід. Головним завданням Центру є надання особам з обмеженими можливостями послуг з професійної орієнтації, реабілітації і трудової адаптації відповідно до медичних висновків та потреб на ринку праці.


Небайдужі люди міста  створили для людей інвалідністю необхідні умови для навчання і здобуття освіти. Скористаймося ними.  

Немає коментарів:

Дописати коментар