02.09.16

ЕКСКУРСІЯ ПО ВІННИЦІ

Напевно для кожної людини його рідне місто – одне з найкращих. І можна навести безліч аргументів на доказ цього. Пропоную Вам здійснити невелику інтернет-подорож по Винниці, подивитися неї таким поглядом, як я і мої друзі. Для того, щоб інформація була якнайбільш повною, я буду використовувати різні джерела.

Почати хочеться з моєї рідної вулиці Пестеля. Знаходиться вона у мікрорайоні П’ятничани.  Місце затишне і приємне. Хоча це приватний сектор – до центру зовсім недалеко. Цей шлях можна подолати за 15-20 хвилин. Але якщо йти звичайною ходою. Для мене цей шлях трохи важкуватий. Та іноді ходять до міста автобуси з низькою підніжкою. Маршрутки їздять частіше, іноді водії від людей з інвалідністю грошей не беруть. Отже,  добратися до міста можна



Відповідно до правил дорожнього руху, на кожні сто паркувальних місць повинно бути не менше десяти місць призначених для паркування людей з інвалідністю. Наразі на Соборній виділили шість місць для людей з обмеженими можливостями. Відповідні розмітки будуть наноситись по всьому місту.

Тротуари обладнуються пандусами, як і приміщення різних закладів громадського користування, адаптується муніципальний транспорт для зручності усіх городян, в школах будуються ліфти для учнів на візках, на територіях мультикомлексів встановлюються стенди з азбукою жестів.

По вулиці Першотравневій біля «Книжки» розпочинається реконструкція трамвайної зупинки, на якій буде вперше застосовано тактильну плитку для допомоги слабозрячим орієнтуватися у просторі. Надалі така адаптація зупинок буде продовжуватись. Також передбачається влаштування тактильної плитки на переходах, зупинках громадського транспорту тощо.

Також за пропозицією ГО «Гармонія» для дітей на візках облаштовано спеціальні пісочниці на трьох майданчиках: вулиця Космонавтів, 44, Константиновича, 4, проспект Космонавтів 8,10,12. «Влаштування таких пісочниць буде здійснюватися і під час будівництва нових дитячих майданчиків. Також серед планів на майбутнє – влаштування інклюзивного дитячого майданчика на території ЗОШ №26 по Хмельницькому шосе, 27»,

Але на жаль так є не всюди. Буває так, що бордюр стає серйозним бар’єром. Наприклад, мені важко зайти на тратуар, виходячи з трамваю на зупинці «Театральній».  На вулиці Гонти моєму другу  Анатолію, який пересувається на візку до річки добратися неможливо. Пішохідний є – пандуса немає. У місці на 80% - 90% зручно, але є такі місця, де нереально з'їхати. Є у самому центрі проблематичні пандуси, де люди не тільки з інвалідністю, а й з дитячими колясками зіштовхуються з труднощами, коли переходять дорогу, де активний рух, – розповідає заступник голови Вінницької обласної організації ВОІ «Союз організацій інвалідів України» Дмитро Швець.


Таких прикладів можна навести немало. Але позитивні зміни радують. Над недоліками проводиться активна робота. Я гадаю – в нас є нагода пишатися Вінницею. Зі святом, рідне місто! 

Немає коментарів:

Дописати коментар