29.09.16

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ БІБЛІОТЕК

30 вересня – всеукраїнський день бібліотек - свято культури, знань і ідей. Цей день близький здавалось би зовсім різним людям. Начитаним інтелектуалам і любителям фантастики, невиправним романтикам  і шукачам гострих вражень від читання детективу, шукачам цікавих фактів і авторам незвичних ідей.

Звичайно, у першу чергу цей день близький працівникам самих бібліотек. Адже це їх професійне свято. Саме ці люди віддані справі збереження знань і культурного надбання. А ще впроваджують інноваційні технології у бібліотечну справу.     

Сучасна молодь майже вся обирає електронні носії інформації. Здебільшого це мобільні телефони з досить невеликим екраном. Читати з допомогою такого приладу незручно. Звичайно можна обійтися без читання, і значна кількість молоді так і робить. А найдопитливіші йдуть до бібліотеки. День бібліотек близький також молодим людям з багатодітних і малозахищених сімей. Саме для них передбачений безкоштовний Інтернет. Доступні реферати, соціальні мережі, фільми, тощо.


Сучасна бібліотека допомагає молодим авторам, чий творчий шлях тільки розпочинається. Це те місце, де можливо встановити прямий діалог із читачем. Літературні виставки, презентації, творчі вечори – це прямий шлях для того, щоб бути почутим, оціненим. Також тут можна познайомитись, із іншими молодими літераторами, налагодити професійні зв’язки.

Людям з інвалідністю також близька бібліотека. Це те місце, де завжди можна бути сприйнятим, вислуханим. А ще почути щось новеньке, поділитися своїм досвідом, продемонструвати здібності. У читальних залах всі читачі рівні. Якщо і існує незначний розподіл, то його критеріями є толерантність користувача, його вміння орієнтуватися у літературних напрямках, обізнаність у класичній і сучасній літературі.  

У бібліотеці працює ряд клубів та об'єднань за інтересами, які гостинно відкривають свої двері для всіх бажаючих.  Це чудова нагода безкоштовно отримати необхідні знання. Ставши їх членом, можна поринути у світ прекрасного, набути нового досвіду в улюбленій справі,  а відтак – бути популярним у своєму середовищі.

І все-таки сьогодні досить голосно лунають д
умки, що ера бібліотек минула. Що вони виконали своє завдання і нічого нового запропонувати не можуть. Але смаки у  всіх різні. І інформація сприймається по різному. Так, як є люди, які обирають виключно електронні носії, так і такі, кому книжка миліше. Це можна порівняти із спілкуванням. Переписуватись у соціальних мережах звісно можна, але ніщо не замінить реальних відносин. До того ж далеко не все можна знайти у електронному варіанті. І доки в людини буде бажання пізнавати нове, доки будуть в ціні знання, праця і людяність, доти люди будуть йти до бібліотеки. А 30 вересня теплими словами вітати бібліотечних працівників.  

Немає коментарів:

Дописати коментар