17.02.18

ЗАХІДНИЙ РЕАБІЛІТАЦІЙНО-СПОРТИВНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОГО КОМІТЕТУ СПОРТУ ІНВАЛІДІВ УКРАЇНИ


Зробити крок у неможливе, подолати серйозний бар’єр, здійснити те, на що й не сподівався – все це незмінна мрія, яку майже все життя плекає людина з інвалідністю. І якщо не здаватися, якщо цілеспрямовано йти до мети – вона може здійснитися.

Побувати на гірськолижних курортах, спуститися на лижах із пагорбу маючи серйозне захворювання – це на перший погляд із області фантастики. Але у чудовій природньо-рекреаційній зоні, з унікальними кліматичними умовами та ландшафтом створений і активно функціонує сучасний реабілітаційний центр, де можуть відновлювати свої функціональні можливості різні категорії людей з інвалідністю. Крім іншого – це суперсучасний спортивний заклад, де крім параолімпійських та олімпійських зборів, проводяться на найвищому рівні тренування та змагання федерацій зимових видів спорту.

Центр знаходиться за адресою:82536, Львівська область, Турківський р-н, с. Яворів, вул. Рівних прав та можливостей, 1 тел. 032-69-33-640 e-mail: turkazrsc@ukr.net


Центр побудований згідно вимог універсального дизайну –тобто доступний для всіх.  У будівлі
є спеціально обладнані ліфти для людей з інвалідністю, усі україномовні написи дубльовані англійською мовою та шрифтом Брайля.  Є зручні пандуси, підйомники. До послуг відвідувачів адаптовані номери у котеджах і в готелі. Світлі апартаменти спонукають до приємного відпочинку.

Тут здійснюється реабілітація воїнів АТО засобами спорту. Є тут і унікальні тренажери, наприклад такий, що може навчити кататися на лижах людей з інвалідністю. Тут, як і в зоні бойових дій, вони знов можуть відчути себе мужніми чоловіками, які здатні подолати фізичні і психологічні проблеми. Реабілітація проводиться за принципом «Рівний рівному». Серед інструкторів є люди з різними групами інвалідності, ті, хто проходив службу під час АТО. Також провідні спортсмени-параолімпійці, які на власному досвіді показують приклади адаптації до повноцінного життя у суспільстві.

Воїни, які отримали інвалідність під час Антитерористичної операції, у середовищі параолімпійців  зможуть розпочати нове життя. Агенція НАТО, Мінмолодьспорт та Національний комітет спорту інвалідів України зараз працюють над впровадженням спільного проекту щодо реабілітації військових з АТО на базі Західного реабілітаційно-спортивного центру.

Центр є тренувальною базою національної параолімпійської збірної. Лижні спуски, гірські трампліни, тренувальні майданчики споруджені за сучасними європейськими стандартами. Також побудована  двокілометрова канатна дорога, яка є одною з найкращих у Європі і відповідає всім вимогам для прийняття Кубку світу. Параолімпійська збірна уже довела, що цей центр є унікальним і необхідним для перемог. 

На базі центру відбулось урочисте відкриття Кубку світу Міжнародного параолімпійського
комітету з лижних перегонів та біатлону.

База розглядається як один із перспективних об’єктів для реалізації стратегічного напрямку розвитку спортивної та туристичної інфраструктури України проекту «Олімпійська надія – 2022».

Також сюди приїжджають люди з інвалідністю з усіх куточків України, щоб зламати свій черговий бар’єр. Універсальний дизайн і розмаїття нових можливостей постійно приваблюють відвідувачів. «Гори для всіх» - саме так можна назвати перебування у центрі. Багаторічний досвід роботи центру довів – лижний курорт доступний для людей із серозними руховими захворюваннями.

Програма реабілітації складається із занять в тренажерному залі, де до кожного, враховуючи фізичні можливості, застосовується індивідуальний підхід. Є тренування з пілатасу, гімнастика, аеробіка, скандинавська хода, походи за різними маршрутами карпатських гір. Для тих учасників, які пересуваються на інвалідних візках та тих, хто за фізичними можливостями не має змогу йти в похід, проводяться тренування з аеробіки з спеціально підібраним комплексом вправ та техніки їзди, де учасники навчаються володіти візком, долати різні перешкоди такі як: бордюри, сходи, поріжки, рейки. Пандус для них - це можливість стати незалежними від сторонньої допомоги. Тож багато занять присвячені саме практиці безпечного використання цього пристрою.

Також до програми входить психофізичне тренування, яке проводиться психологом. Для бажаючих проводяться індивідуальні консультації зі спеціалістом.

Та основною родзинкою центу є лижі-боби. Це лижі, які прилаштовані до сідання. Це досвід, коли  люди з травмою хребта (а шийники взагалі вперше в Україні) масово пересідають зі звичних візків в боби та беруть до рук (або їм прив’язують) лижні палки. Це реабілітація засобами зимового виду спорту. Також є заняття в тренажерному залі, завдяки яким легше дається тренування на лижах та бобах.

Зимові вечори  збігають за цікавими уроками англійської  та жестової мови , майтер-класами з квіллінгу, виготовлення ляльок-мотанок, переглядами фільмів і звичайно ж дискотеками.

Цент – ще один символ незламного духу українського народу. Тут кожен плекає перемогу. Як велику світову, так і свою власну.

Немає коментарів:

Дописати коментар