28.03.18

МОЯ КАВОВА ІСТОРІЯ


Приводом до написання цієї статті став мій власний досвід. Нещодавно у мене з’явилась кавомашина – моя давня мрія. Та на жаль я не часто можу насолоджуватись чарівним смаком напою тому, що він підсилює мою хворобу. А зранку випити філіжанку кави так хочеться. То ж я стала шукати інформацію про каву в мережі і на сторінках книжок. Знайденими знаннями хочу поділитися із своїми читачами. 

Популярність кави не має кордонів. Почати день із улюбленого напою – це задоволення, додатковий заряд сили і гарний настрій. Сучасна людина зазвичай, протягом дня вживає каву, нею пригощають в офісах і в перукарнях. Кава може зняти напругу у складних переговорах.  Цей напій незамінній у спілкуванні друзів чи на романтичному побаченні закоханих.


Кава має свою цікаву історію, що сягає багатьох минулих сторічь. Уперше на дивну рослину звернув увагу пастир, який доглядав вівці. Він помітив, що тварини, які об’їдають листя з одного куща, стають жвавішими і активнішими. Пізніше кава стала популярною серед монахів. Адже це чудовий спосіб бути завжди бадьорими на молитві, без розпорошеності віддаватися божим справам.

Справжню популярність кава набула в Аравії у місті Мокко. Тут стали відкриватися кофейні, з’явилася кава на виніс.

У Європі цей напій з’явився на початку 17 сторіччя. Європейцем так сподобався цей напій, що кавовий бізнес став одним з найприбутковіших.  У південну і центральну Америку кава була завезена у 17 сторіччі.

Слово «капучіно» - результат кількох мовних деривацій (змішання мов). Історія терміну почалася в 16 столітті завдяки ордену ченців-капуцинів, які після 1525 р зіграли важливу роль у справі повернення католицизму в реформовану Європу. Італійська складова - capuccio взята від «капот» - елемента шати ченця. Потім з'явилося французьке слово capuchin, з якого вже було запозичене англійське capuchin. Перша зафіксована згадка терміну «капучіно» в англійській мові відноситься до 1948 року (книга про Сан-Франциско). Є і ще одна версія появи цього терміну: кава темна, як одяг ченця, «шапочка» збитих вершків кольором нагадує колір його волосся.

Сьогодні кава не лише напій задоволення і гарного настрою. Це один з невід’ємних компонентів ліків, які застосовуються у лікуванні багатьох хвороб. Так доведено, кава успішно застосовується при лікуванні головного болю. А відбувається це тому, що багато аспірину міститься у кавових зернах.

У помірних дозах каву застосовують при бронхіальній астмі  За даними вчених з Університету Меріленда, чорна кава може полегшити напад. Дослідники вважають, що гірка кава здатна впливати на смакові рецептори, розташовані на гладких м'язах бронхів і легенів. В результаті при нападі бронхіальної астми стає легше дихати.

В одних наукових роботах вчені встановили, що люди, які пили каву, мали нижчу ймовірність появи цукрового діабету, ніж ті, які не пили цей напій. У деяких наукових роботах було виявлено, що кава при цукровому діабеті сприяє збільшенню концентрації глюкози в крові. Також кофеїн зменшує надмірне виробництво білка в нервових клітинах мозку, що є ознакою хвороби Альцгеймера.

Філіжанка кави несе бадьорість і натхнення. А ще гарний настрій. Багато відомих людей пили каву, нехтуючи всіма нормами. Вони втілювали свої ідеї у твори, насолоджуючись чарівним смаком і ароматом. І дійсно цей напій чудово сприяє увазі, логіці і креативному мисленню. Тому кава така популярна серед вчених, бухгалтерів, водіїв. А ще без неї не обходяться письменники, журналісти, дослідники.

Філіжанка несе в собі радість. І той, хто постійно її вживає не страждає на депресію, надмірну тривогу, безпідставний страх. Вже через 10 хвилин після вживання напою відчувається прилив бадьорості і гарного настрою. З’являються позитивні емоції, оптимізм, задоволення. А ще доведено, що той, хто постійно вживає каву, не страждає на депресію. Ефект бадьорості проявляється на фізичному рівні, а разом із ним з’являється і емоційне піднесення.

Знайомлячись із цими фактами про каву, особисто для себе я відкрила два корисні факти, враховуючи які, кава із кавомашини може стати для мене доступною. По-перше, слід враховувати відмінність кавових зерен. Основних видів є два: арабіка і робуста. Робуста стійка рослина, арабіка ж вимагає більш сприятливого клімату. У арабіки багатий смак і приємне відчуття після випитого напою, в зернах робусти більше гіркоти. І найголовніше – в зернах арабіки - менше кофеїну.

На склад напою, на його концентрацію і смак впливає спосіб приготування. Найбільш поширеним є еспрессо. Це коли гаряча вода під натиском проходить крізь мелені зерна, утворюючи міцний, концентрований напій. Об’єм філіжанки не повинен перевищувати 20-30 мілілитрів. Такий напій не для тих, хто хоче напитися. Він радше для справжніх шанувальників якості кави, які тонко відчувають смак і аромат.

Якщо у еспрессо додати води – отримуємо ще один вид приготування кави – американо. Ця кава менш концентрована ніж еспрессо, але не поступається за популярністю. Загальний об’єм порції 200 мілілітрів, з яких 40 мілілтрів еспрессо, а все ніше вода.  Її обирають ті, хто за станом здоров’я, чи, спираючись на власний смак, еспрессо не вживають. У більшості випадків кавомашина видає американо без піни на поверхні.

Капучіно і латте робляться за принципом додаванням у каву молока. Але це зовсім різні напої. Капучіно - напій, якій складається із слоїв – кави, молока і  піни.  Концентрація капучіно міцніше за латте –в ньому в 3 рази більше кофеїну. У капучіно відчувається смак еспрессо – в латте більше молока.

Це – основна інформація, яку мені вдалося зібрати в мережі і за допомогою тематичної літератури. Ознайомившись детальніше із своєю кофемашиною, я зрозуміла те, що каву можна готувати трьох видів концентрації -  міцну, середню і слабшу. То ж для себе обрала два варіанти, які мені більш-менш підходять. Це – не міцний амерікано, а також латте.

Немає коментарів:

Дописати коментар