27.06.18

З ДНЕМ КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ!


В черговий раз відзначаємо день Конституції України. Державне свято , вихідний день, час для зустрічей і відпочинку. Але що це значить для нас, людей з інвалідністю?

У Конституції прописані основні права і обов’язки громадян. Вони єдині для всіх.  Отже, передбачають рівність між всіма. А це і є перше правило інклюзії.  


Конституція України проголосила, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека є найвищою соціальною цінністю держави. Із зазначеного вище слідує, що країна виступає гарантом реалізації всіх об’єктивних та суб’єктивних прав людини і громадянина.. Слід зазначити, що в сучасних умовах соціально-економічного та політичного розвитку, особливо гостро стоїть питання регулювання та сціального захистуі всіх категорій громадян. Однак, окремої уваги потребує питання правового регулювання найменш захищених категорій осіб, а саме осіб з іевалідністю.

Також зазначено, що не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками. Отже, будь-яка дискримінація недопустима. І наша гідність, наш соціальний статус у полі зору держави.

За останні роки відбувається важлива трансформація у сприйнятті суспільством суті інвалідності. Головним питанням стає не як раніше «що не так з людиною», а більше приділяється увага тому, які безпосередні зміни може провести суспільство задля того, щоб особи з інвалідністю відчували себе повноправними членами суспільства у всіх сферах. Конституція України сприяє цьому

Немає коментарів:

Дописати коментар