20.08.18

ДЕРЖАВНІ СИМВОЛИ УКРАЇНИ


Герб - це розпізнавальний знак держави, символ влади. 9 лютого 1992 року Верховна Рада України затвердила малий Державний Герб України - зображення золотого тризуба на синьому полі.

Згідно зі статтею 20 Конституції України, великий Державний Герб України встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України та герба Війська Запорізького.

Східні слов’яни, які жили на території України, з давніх давен використовували символічні зображення квітів, звірів,  птахів, зірок для того, щоб розрізняти окремі племена, родини або землі, які їм належать.

У побуті українців найбільш уживаним було зображення тризуба. Важко визначити точно, коли він з'явився на наших землях. Існує понад сорок версій, що пояснюють походження цього знаку. Наприклад, знаряддя праці, якими давні люди обробляли землю, ловили рибу, захищалися, своїм виглядом нагадували тризуб.


У Київській Русі тризуб був великокнязівським знаком. Його зображення вперше відоме з печатки князя Святослава. Згодом тризуб карбується і на срібних монетах великого князя київського Володимира Святославича. Виконані у бронзі чи сріблі, тризуби також прикрашали пояси дружинників княжого війська, зброю і знамена.

З плином часу тризуб поступово виходить з ужитку. Після утворення Української Центральної Ради тризуб знову - символ України. А в 1919 році, з моменту проголошення Акту соборності України, він стає гербом.

І нарешті у 1991 році, коли наша країна здобула незалежність, золотий тризуб знову став національним державним символом України.

Прапор — це кольорове полотнище, часто а певним зображенням.

Це офіційна емблема держави, символ її суверенітету.

Верховна Рада України 28 січня 1992 року затвердила Державний Прапор України.
Згідно зі статтею 20 Конституції України, Державним Прапором України є стяг із двох рівновеликих горизонтальних смут синього і жовтого кольорів.

Жовтий колір символізує пшеничну ниву, зерно, хліб, золоте сонце. Синій - це колір чистого мирного неба.

Згідно зі статтею 20 Конституції України, Державним Гімном України є національний гімн М. Вербицького.

Музичну редакцію національного гімну "Ще не вмерла Україна" було затверджено 15 січня 1992 року Указом Президії Верховної Ради України.

А 6 березня 2003 року Указом Президента України Державним Гімном України затверджено національний гімн на музику М. Вербицького зі словами першого куплету та приспіву твору П. Чубинського .

Як герб і прапор, гімн також належить до найбільших святинь кожного народу. Ці слова і музика торкають найпотаємніші струни душі, кличуть до високого й світлого, які змушують кожного вставати при перших же акордах і з трепетом у серці відчувати велику гордість за свій народ, свою Батьківщину.

Музична символіка нашого народу сягає часів Київської Русі Можна сказати, що тоді роль державного гімну виконували бойові заклики та пісні, які створювали піднесений настрій перед битвами.  У 1862 році з'явився вірш відомого етнографа Павла Чубинського "Ще не вмерла Україна". Вірш був покладений на музику Михайлом Вербицьким і невдовзі став новим національним гімном.

А ось іще один символ українського народу - вишитий рушник Вишитий
різними візерунками, рушник був неодмінним атрибутом багатьох урочистих подій. З рушником зустрічали дорогих гостей, виходили в поле чи справляли обжинки. Дівчина подавала рушник на знак згоди при сватанні, молоді ставали на рушник під час шлюбного обряду. З рушником проводжали в останню дорогу.

На рушниках часто вишивали написи: "На щастя, на долю", "Хай щастить тобі, доню" та інші.
Вишивали рушники різними способами і кольорами. Найчастіше це було поєднання червоного і чорного кольорів. Червоний символізував любов, а чорний - журбу. Життя кожної людини проходить через радість і смуток - про це і нагадує вишитий малюнок на рушнику.

Крім державної символіки, існують також народні символи України: верба, барвінок і калина.

Верба - символ краси, неперервності життя. Вона поширена по всій Україні, легко приживається на новому місці, володіє цілющими властивостями, які з давніх давен використовувалися в народній медицині. В Україні вербу вважали святим деревом.

Державні символи є важливим атрибутом сучасної держави, складовою її конституційного ладу. Символи нації, створені нею в процесі власного державотворення, з часом, як правило, стають державними у результаті їх закріплення на законодавчо-правовому рівні. Історична традиція, унаочнена в символіці, перетворює населення на народ, формує націю. Державні символи України концентровано виражають провідну роль нації у становленні власної держави .

Немає коментарів:

Дописати коментар