28.07.18

СПЕЦІАЛЬНІ КОМП'ЮТЕРНІ ПРОГРАМИ ДЛЯ ЛЮДЕЙ ІЗ ВАДАМИ МОВИ


Спілкування – один з найпрекрасніших дарів, які дано людині. Для більшості мова – це щось буденне, звичне. Але для людей із захворюванням ДЦП чітко розмовляти – це мрія, мета і досягнення.

Іван Бакаідов має важку форму цієї хвороби. З дитинства йому довелося боротися за гідне життя і місце у загальноосвітній школі. Завдяки світлому розуму і швидкій реакції йому все ж таки вдалося навчатись у звичайному класі.

З дитинства Ваня захоплювався всім, що пов’язано із комп’ютерними технологіями.  Комп’ютер почав опановувати із двох років. У четвертому класі відвідував гурток програмування.  Дивлячись на свої труднощі і на проблеми інших людей з інвалідністю, почав задумуватись, як змінити ситуацію на краще. Тоді у Вані виникла думка про створення спеціальних програм, які б допомагали у спілкуванні.  


Іван втілив свої ідеї в життя. Програми були написані. Звісно це було не легко. Спочатку були пробні версії.

DisType - програма, що перетворює текст на мову. Кориспеціальні комп'ютерні програми для людей із вадами мовистувач міг додавати свої фрази і позначати їх малюнком. DisTalk - додаток для тих, хто може натискати на об'єкти на екрані планшета, але не вміє читати. При натисканні картинки читається її підпис. Картинки можна додати будь-які. І DisQwerty - клавіатура для однієї кнопки. Ця програма дозволяє отримувати зворотний зв'язок від людей, які можуть натискати тільки одну кнопку.

Але Ваня постійно вдосконалював свою роботу. У результаті з’явився проект LINKa. Це програми синтезації мови, які допомагають людям з вадами мовлення, їхнім родичам і друзям розгорнуто спілкуватися і розуміти один одного.

«LINKa: покажи» - програма призначена людям, які не можуть висловитися за допомогою мови, як і усної, так і письмової, наприклад, при втраті мовного образу. Аналог GoTalk. Вона може використовуватися дітьми та дорослими як в звичайному житті, так і в процесі навчання і відновлення мови. «LINKa покажи» передбачає використання піктограм / картинок. На екрані планшета вибудовується таблиця з картинок і при натисканні на картинку програма говорить її назву.

«LINKa: натисни» - програма підходить тим людям, які можуть натискати тільки одну кнопку. Програма пропонує вибір за допомогою перебору варіантів в таблиці. Таблиця може складатися з розкладки клавіатури, цілих слів або ж картинок взаємності від відповіді, яку потрібно висловити користувачу. Наприклад, якщо ви шкільний учитель, ви можете скласти картку відповідей для уроку і провести опитування в класі.

«LINKa» - напиши програма, яка переводить надрукований текст в мову і зберігає часті фрази. Підходить для людей, які легко друкують на клавіатурі або екрані планшета, але мають проблеми з промовою. Програма доступна на пристроях з Android і ios, комп'ютерах з Windows і Mac OS X, а також прямо в браузері

Всі програми безкоштовні. Їх можна скачати на сайті http://linka.su. Користувачі операційної системи Android можуть завантажити ці додатки із  Google Pla

Немає коментарів:

Дописати коментар