30.01.19

МОЖЛИВІСТЬ ПРАЦІ ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ



Законодавством України передбачається можливість праці людей з інвалідністю. Встановлені вимоги щодо кількості людей із вадами здоров’я на підприємстві. Їх має бути 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу.

Прийом на роботу людини з інвалідністю відбувається на основі рекомендацій МСЕК. У індивідуальній програмі реабілітації прописані умови, згідно яких людина має право на працевлаштування. Працедавці не можуть встановлювати для них  випробувального терміну (ст. 26 КЗпП України).


Працівник має право знаходитись на робочому місті на загальних правах. За станом здоров’я до терміну перебування можуть вноситись корективи.

Людина з інвалідністю має право на пільгові умови праці при умовах, що цього дійсно вимагає
стан її здоров’я, але підприємство при цьому не несе втрат. Це може бути неповний робочий день або тиждень. Також можливість окрему роботу виконувати вдома.  Наприклад, зазначити, хто з посадових осіб підприємства буде встановлювати завдання, їх обсяги, а також хто буде доставляти пакет завдань інваліду-надомнику, приймати від нього готовий продукт і доставляти його на підприємство.

У разі, якщо за станом здоров’я, а також за рекомендаціями індивідуальної реабілітаційної карти запропонована робота є заважкою для працівника, роботодавець повинен його перевести на іншу посаду, яка відповідає його можливостям. У разі потреби, доцільно потурбуватись про додаткове навчання чи підвищення кваліфікації.   

Робоче місце вважається створеним, якщо воно відповідає встановленим вимогам робочого місця для інвалідів відповідної нозології. Іноді для створення такого місця достатньо лише комп’ютера, чи швейної машинки із ручним керуванням, іноді потрібні додаткові пристрої, наприклад клавіатура шрифтом Бра́йля.

Відпустка працівників з інвалідністю   має свої особливості. Вона довша, ніж відпустки інших працівників, відповідно до ч. 7 ст. 6 Закону про відпустки становить:
·         для осіб з інвалідністю I і II груп — 30 к. д.;
·         для осіб з інвалідністю III групи — 26 к. д.
Звільнити працівника з інвалідністю у зв’язку зі скороченням персоналу не можна

Немає коментарів:

Дописати коментар