20.08.19

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО УКРАЇНУ


Про Україну можна говорити багато і неоднозначно. Сьогодні наша реальність дійсно ставить багато питань. По-різному можна дивитися на теперішню ситуацію. Але наша країна дійсно унікальна. Досягнення, досвід нації і унікальне географічне положення є найкращим доказом того, що маємо багатий потенціал. 

Україна – європейська держава. І нехай  зараз ми переживаємо нелегкі часи, все ж маємо культуру, менталітет і цінності Європи. Та й саме географічне розташування на це вказує. Знак географічного центру Європи розташований в Рахівському районі на Закарпатті


Перша у світі Конституція належала перу українського гетьмана в еміграції Пилипу Орлику (1710 р.). Це - визначний український народно-політичний документ, у якому знайшли яскраве відображення тогочасні ідеали української нації. "Пакти і Конституція прав і вольностей Війська Запорозького" є унікальним документом, який дослідники небезпідставно називають однією з перших у світі  з 740 демократичних конституцій. На відміну від сучасних конституцій, Конституція Пилипа Орлика була більш подібна на літературний твір, умовно поділений на розділи, будучи, попри це, зразком унікальної правової пам'ятки.

Різдвяня після «Щедрик» підкорила майже весь світ і припала до душі багатьом поколінням. Різними мовами її співають на усіх континентах. Це найпопулярніша в світі щедрівка. Та вона родом з України. На основі української народної пісні Микола Леонтович написав музичний твір, який став світовим різдв’яним шлягером.

Англійська версія з’явилась через 20 років. Переклав на англійську Петро Вільховський українець, який жив у США.  На сьогоднішній день варіантів «щедрика» не перерахувати. Він звучить на різних мовах, у різних форматах.

Тарас Шевченко відомий не тільки в Україні, а й в усьому світі. Все своє життя він присвятив боротьбі за дві найдорожчі для кожної людини цінності – свобода і любов. Робив це з великим натхненням і самовідданістю. Його талант високо оцінили на всіх континентах. Він став рекордсменом за кількістю встановлених йому пам’ятників. Звісно найбільше їх на Україні – 1256. Та майже 150 розмістились у 35 країнах.    

Літак АН 225 «Мрія» найбільший і найпотужніший у світі. Він споруджений на українському заводі імені Антонова. Літак насправді вражає. Його довжина становить 84 метри, висота 18 метрів і 10 сантиметрів. Розмах його крил співрозмірний із довжиною футбольного поля.

Завдяки своїй потужності і унікальним розмірам він встановив 240 світових рекордів.  Максимальна вага, яку підіймав літак, 253 тони. 6 пар рук необхідні для керування цим транспортним лайнером. Він був збудований у радянські часи для транспортування космічного апарату «Буран».

Станція Метро Арсенальна, що у Києві, – найглибша. Вона йде під землю на глибину 105
метрів. По конструкції це- станції англійського типу – тобто має дві частини спуску із проміжним вестибюлем між ними.

Найдовший музичний інструмент у світі – українска трембі́та. Її мелодії лунають на кідометри. У давні часи вона була незамінною, адже сповіщала гуцулам про всі події життя рідних і близьких. Вона замінювала сучасні телефон, годинник, радіо. Сьогодні це – символ Карпат, а також гордість українського народу.

Українські винахідники дали світу гелікоптер (Ігор Сікорський), безкровний аналіз крові (Анатолій Малихін), за 14 років до винаходу апарату - перший рентгенівський знімок скелету (Іван Пулюй), кінескоп (Йосип Тимченко), електричний трамвай (Федір Піроцький) та багато інших винаходів.

На перший погляд Мcdonald’s у Києві біля залізничного вокзалу нічим не відрізняється від інших. Та мало хто знає, що саме він належить до п’ятірки найбільш відвідуваних ресторанів мережі. Також має статус ТОП-10 найпопулярніших закладів світу.

Цьому сприяє вигідне розташування у центрі сполучення залізничних шляхів європейської держави, широкий асортимент, дбайливе приготування і привітний обслуговуючий персонал.
Це лише деякі цікаві факти про Україну. Як відомо з історії наша земля зазнавала досить великих труднощів в  усі часи. Легко не  було ніколи. Але це не завадило сильним духом українцям робити сенсаційні відкриття, встановлювати рекорди, дивувати світ. Їх приклад надихає сучасні покоління до перемог.

Немає коментарів:

Дописати коментар