12.12.19

ДОСВІД СТВОРЕННЯ ІНКЛЮЗИВНИХ УМОВ ТРУДОВОЇ ЗАЙНЯТОСТІ ОСІБ З ВАЖКИМИ ФОРМАМИ ІНВАЛІДНОСТІ




5 грудня 2019 року в приміщені ВОУНБ ім. К. А. Тімірязєва відбулась практична конференція до Міжнародного дня людей з інвалідністю «Досвід створення інклюзивних умов трудової зайнятості осіб з важкими формами інвалідності»

На протязі багатьох років     Вінницька громадська організація «Асоціація захисту прав та допомоги людям з інвалідністю «Відкриті серця»    створювала різноманітні умови для самореалізації  людей з інвалідністю. Завдяки небайдужості і цілеспрямованості активістів організації різноманітні ідеї стають реальністю, а неможливі мрії – проектами. І є позитивні зміни. Клієнти Центру показали, що при належний підтримці вони здатні на особисті успіхи.


У селі Дорожньому Вінницької області успішно діють соціальні майстерні. А оскільки місцевість ця за  містом, – є можливість присадибної діяльності. Скориставшись цим, активісти разом із батьками створили інклюзивний простір для молодих людей з інвалідністю. 
За сприяння товариства «Проміс» Центру вдалося закупити теплицю. Основним пріоритетом задуму є допомога соціально незахищеним верствам населення. Мета проекту – створення робочих місць для молодих людей з важкими формами інвалідності, влаштовуючи власне  тепличне господарство.


Соціальний супровід трудової зайнятості людей з важкими формами інвалідності майже не захищений законодавчо у нашій країні. Сім’ї, де є такі люди, зазвичай залишаються сам на сам зі своєю проблемою без можливості самореалізації, трудової зайнятості і заробітку.  Право на трудову зайнятість має кожен.  Та практичних рекомендацій майже немає. Але соціальні проекти показують нові виходи із цієї ситуації.

Волонтерами у проекті були батьки клієнтів Центру «Обрій». Але не зі своїми дітьми вони працювали. Кожен супроводжував інших людей з інвалідністю. Долаючи страх, сумнів, невпевненість вони брали на себе відповідальність за чужу дитину.

Досвіду у тепличному господарстві ні у активістів громадської організації, ні у батьків не було. Крок за кроком вони вивчали технологію вирощування та догляду за рослинами, техніку безпеки, основи психологічної підтримки. Потрібно було відібрати молодих людей, які здатні працювати у теплицях та створити комплексні робочі місця.      

Прагнення бути потрібним і реалізованим притаманно всім. І саме його реалізація дає бажання і наснагу працювати. І перший крок, який дає старт, це - формування робочої команди. А також відповідна мотивація. Тому проводились тренінги, направлені  формування ідей, спрямованих на результат. Клієнтам дуже важливо знати, що їх діяльність корисна і потрібна всім, хто поряд.

Кожна людина неповторна, а особливо людина з інвалідністю. У процесі трудової реабілітації кожен має свої обмеження і переваги. Дуже важливо підібрати індивідуальний варіант роботи, який був би прийнятний для садівника. Тому  одним із перши етапів проекту було  розподілення клієнтів на групи, згідно нозологій. І створення умови праці згідно можливстей і обмежень.  Лише така робота давала підставу сподіватися на успішний результат.

У будь-якій трудовій діяльності необхідні правила безпеки. Але прикладів роботи людей із
важкими формами інвалідності знайти не вдалося. Тож керівникам проекту доводилось розробляти їх. Насамперед – це особливості поведінки, які не повинні змінюватись.

Звичайно, є такі правила і для теплиць. Але людям із важкими формами інвалідності необхідний особливий підхід. І таким працівникам, як клієнти центру «Обрій», потрібні додаткові вказівки і особливі роз’яснення. Спираючись на попередній досвід роботи і на особливість кожного учасника проекту, вдалось створити належні норми безпечної роботи і форми їх донесення.   

На завершення круглого столу бібліотекар 1 категорії Олена Введенська представила виступ  «Професійна діяльність в інклюзивному просторі"

Немає коментарів:

Дописати коментар