13.11.20

ФАКТИ ПРО ЖИТТЯ ЛЮДЕЙ ІЗ ВАДАМИ ЗОРУ


Наприкінці осені державні соціальні заклади і громадські організації особливою увагою огортають людей із вадами зору. Адже 13 листопада світова спільнота визначила як день незрячих людей

Є багато міфів про незрячих людей, багато стереотипів. Невірні твердження виникають тому, що є острах увійти у їх реальний світ, дізнатися правду про них. Вигадки приваблюють, цікавлять лише деякий короткий час. Але не нищать бар’єри між людьми. І лише правда зближує. Довідавшись про деякі особливі факти, зможемо краще розуміти людей із вадами зору.

Їм часто сняться сни. У більшості випадків не добрі, а часто й кошмарні. Найглибші й найпотаємніші страхи набувають образів і маряться злою реальністю, яка лякає. У снах вони блукають у наслідок втрати визначеного шляху, загублюють собаку-поводиря, падають, потрапляють під авто. Нічних кошмарів у них більше ніж у звичайних людей тому, що в їхньому житті занадто багато стресу.

Не слід думати, що всі, у кого є порушення зору, тотально сліпі. Ступінь цієї недуги буває різна. За статистикою ВОЗ лише 15,88% не бачать зовсім. У інших відсутній зір лише частково. Вони можуть розрізняти кольори, форми предметів, реагувати на світло.

На відміну від людей з іншими формами інвалідності, ті хто має вади зору, не соромляться своєї недуги. Вони вважають свій стан просто ще одним способом життя. Для них це звичні проблеми, до того ж ті, які можна вирішити. Як і у всіх інших, у них є свої мрії, цілі.  Поганий зір – це лише обставина, з якою можна впоратись.

Щодо сприйняття кольорів, то це поняття для таких людей неоднозначне і суперечливе.  Кожна конкретна людина сприймає їх по-своєму, в залежності від ступеня хвороби і уяви. Якщо зір погіршується у свідомому віці, у пам’яті зберігаються основні кольори, або принаймні поняття про них. Тим, хто народився незрячим, складніше. Для багатьох з них важко зрозуміти, що це взагалі означає. Інші користуються асоціаціями. Для них зелений колір асоціюється із травою, червоний із забороною, помаранчевий із апельсином тощо.

В уяві людини з вадами зору порядок цифр відлічується у зворотному напрямку – від більшого до меншого.

Зараз є багато способів створити для людей з вадами зору умови для гідної праці і заробітку. Є варіанти щодо робочих місць, домашнього побуту,  а також їх самореалізації. Та все це неможливе без сторонньої допомоги. Їх успіх напряму залежіть від нашої підтримки, небайдужості, людяності. А ще від креативності і пошуку нових ініціатив.

Бажання провадити цікаве, повноцінне життя притаманне людям із вадами зору. Звичайно, серед них є й такі, що внаслідок хвороби впали у відчай і втратили смак до звершень і перемог. Але в більшості – це активні, ініціативні особистості. Вони відвідують концерти, ресторани і навіть кінотеатри, полюбляють займатися спортом. Мають роботу, а інколи і не одну.

Допомога потребуючим – це прояв людяності і милосердя. От тільки не всяка допомога доречна. Часто люди із вадами зору сприймають непрошену поміч як жалість, якої вони не потребують. І навіть у разі, коли розуміють що це – порив щирості – надають перевагу по можливості з усім справлятись власними силами і вміннями. Вони надзвичайно цінують свою самостійність, і лише коли не можуть впоратись зовсім, звертаються до тих, хто поряд. Також не всім людям із вадами зору потрібен супроводжувач.

Їх не ображає, коли співрозмовник використовує слова «дивись», «побачимо» тощо. Для них – це звичні фрази, що означають роз’яснення, концентрацію уваги, майбутній перебіг подій.

Щоб краще зрозуміти людину, завжди потрібен особистий контакт.  Кожному важливо мати в житті близьких друзів.  А цьому найкраще сприяють особисті, щирі розмови. Не варто остерігатися задавати питання щодо обмежень людини із вадами зору. Це прояв цікавості щодо їх самих. Такі люди охоче діляться особливостями свого стану.

Існує думка, що у разі порушення зору, загострюються інші відчуття. Та це не зовсім так. В кожному випадку буває по-різному. Завищені очікування не завжди бувають виправдані. Сліпі, зазвичай, мають звичайні можливості.

Це тільки деякі особливості людей із вадами зору. А взагалі їхнє життя таке ж як і у всіх. Зі своїми радощами і сумом, проблемами і запитаннями, стараннями і перемогами. Та ті, які не піддаються суму, досягають бажаної мети – цікавого, повноцінного життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар