11.01.12

ІНФОРМАЦІЙНА ПОСЛУГА – КРОК ДО СУСПІЛЬСТВА


Бібліотечно-інформаційне обслуговування людей з особливими потребами – один із важливих напрямків діяльності ВОУНБ ім.К.А.Тімірязєва. Розпочато та продовжуються пошуки варіантів інтеграції в суспільство користувачів шляхом надання корисної інформації, розширення їх світогляду, відкриття для них можливостей нових інформаційних технологій.

Для мене прагнення, сподівання й інформаційні потреби моїх користувачів є дуже близькі, адже я належу до цієї категорії. Із бібліотекою знайома з дитинства, а закінчивши факультет документознавства та інформаційної діяльності у ВСЕІ ВМУРоЛ «Україна», здобула вищу освіту, необхідні знання. По-новому відкрила для себе важливість інформації та новітніх технологій. Переді мною відкрився світ нових, несподіваних можливостей, який робить сучасну людину більш освіченою, дозволяє володіти ситуацією, використовувати свої здібності. І відтоді моїм бажанням стало поділитися цим із моїми друзями, а також всіма, хто пов’язаний із важким життям людини з фізичними вадами.


Саме ця категорія користувачів і знаходиться постійно в полі зору бібліотеки.  Головне завдання фахівця полягає у тому, щоб, вийшовши з бібліотеки, людина відкрила для себе нові можливості для повноцінного життя, відчула себе потрібною. Таких результатів можна досягти, використовуючи два основних напрямки роботи: задовольняти конкретні запити користувачів, а також рекомендувати інформацію, яка, на погляд бібліотекаря, може бути корисною у вирішенні проблем читача.

Одним із перших моїх кроків стало складання плану, де були окреслені основні напрями, завдання і очікування. Серед пунктів було виділено наступні: збір, обробка відомостей про інвалідів, охочих користуватися інформаційними послугами, вивчення і аналіз потреб інвалідів у сфері бібліотечного обслуговування; розповсюдження інформації про бібліотечні послуги і розширення їх асортименту.

 Із державними і громадськими організаціями міста я була знайома. Та щоб налагодити із ними ділові зв’язки, був виданий буклет «Бібліотечно-інформаційне забезпечення людей з особливими потребами». Увага користувача зверталася на нові послуги бібліотеки. Також коротко були описані необхідність і переваги такого обслуговування. Буклет умовно поділений на три частини. У першій викладена теоретична основа і пріоритетні напрями інформаційного забезпечення, друга частина присвячена обслуговуванню з допомогою системи «Ірбіс» і всесвітньої мережі Інтернет, третя описує роботу клубу інформаційних технологій. Буклет розрахований на керівників згаданих організацій, інвалідів та інших зацікавлених осіб.

Подібних об’єднань у місті немало. І тому пересічному користувачеві іноді важко зорієнтуватись і обрати саме те, яке б найбільше задовольняло його. Існує довідник, де зібрані всі дані про установи, виданий громадською організацією «Паросток». У бібліотечній роботі він незамінний. Завдяки йому, а також іншим традиційним і новітнім джерелам, є можливість допомогти користувачеві віднайти саме ту установу, яка допоможе у вирішенні нагальних питань.

Особиста інтеграція в суспільство людей з особливими потребами – це нелегкий, сповнений наполегливих пошуків, самоконтролю і щоденної праці шлях. І дуже важливо знати, що ти не один, що зовсім поруч були і є люди, які незважаючи на важкий стан здоров’я, досягли високих результатів у особистому, громадському і суспільному житті. Насамперед це наші славетні земляки.  Поети Олександр Боярунець і Володимир Забаштанський, які, маючи важкі форми інвалідності, стали взірцями незламності духу, прагнення самодостатності й мужності в українському письменстві другої половини XX століття. Їх твори користуються особливим попитом.

Популярними серед користувачів є твори Олександра Войтка – вінницького сліпого композитора, лауреата Всеукраїнського фестивалю "Червона рута". Його ліричні пісні випромінюють доброту та життєву силу. Недарма його називають «необардом». Можна назвати і відомих  спортсменів – паралімпійців Микола Левицький, Олена Войтко та багато iнших, які принесли славу рідному краю та нашій державі.

Для групи молоді з особливими потребами проведено семінари «Пошук інформації у всесвітній мережі Інтернет». Увага учасників зверталася на зручні можливості, які увійшли в наше життя завдяки новітнім технологіям. Показано сутність комп’ютерних мереж, принципи їх роботи. Та переважну частину зустрічі було присвячено роботі із пошуковими системами. Для більш доступного викладення матеріалу застосовувалася программа, PowerPoint. Маючи проблему із мовою, я застосувала програму перетворення тексту на мову «Говорілка».  

І все ж, незважаючи на те, що все більше бібліотек у своїй діяльності звертають увагу на людей з особливими потребами, інформації і готових рекомендацій та методик щодо проведення такої роботи дуже мало. Адже цей напрямок залишається досить новим. Вирішивши займатися цією справою, фахівець має бути готовим до постійного пошуку нових ідей, постійного пояснювання майбутнім читачам сутності і переваги своєї діяльності. Також, незважаючи на очевидні додаткові можливості, які внесли інформаційні технології, є інваліди, що не використовують їх із причини функціональних обмежень. Доводиться шукати нові, інноваційні методи, із деякими користувачами займатися індивідуально.

Подолання цих проблем я бачу у висвітленні кожною бібліотекою своїх досягнень у цій галузі, а також проведенні науково-практичних конференцій, постійному діловому спілкуванні. Досягти більшої ефективності можна за рахунок проведення презентацій, інформаційних заходів та екскурсій по бібліотеці. Для студентів, а також фахівців з інвалідністю плідними будуть активні форми роботи, зокрема науково-практичні зустрічі, де їх учасники будуть як у ролі слухачів, так і доповідачів.  Передбачається проводити вечори дозвілля, читання та обговорення статей і книг актуальної тематики.

Методи можуть бути різними. Метою ж залишається кваліфікована допомога користувачеві, щоденна праця для поширення справи інтеграції в суспільство людей з особливими потребами, підвищення іміджу бібліотеки в очах представників різних верств населення

Немає коментарів:

Дописати коментар