24.09.12

СОЦІАЛЬНІ МАЙСТЕРНІ ДЛЯ НЕПОВНОСПРАВНИХ




19 вересня в селі Дорожньому, що на Вінниччині, відкрито нову сторінку в направленні соціального захисту людей із такими важкими захворюваннями  як синдром Дауна, ДЦП  тощо. В Україні запрацювали соціальні майстерні для неповносправних.

Турбуючись про таку категорію людей, в Україні створено ряд допоміжних навчальних закладів. Закінчивши їх, людина, зазвичай, потрапляє до реабілітаційних центрів, де її подальшим розвитком займаються кваліфіковані фахівці. Однак термін перебування тут обмежений. Тож для того, щоб не переривати зв’язок із суспільством, був потрібен новий крок на шляху інтеграції.

У  2012 році на обласній сесії ідея започаткування подібного закладу була підтримана депутатами різних партій. Соціальні майстерні для неповносправних створено завдяки зусиллям членів громадської організації «Відкриті серця» - батьками молодих людей з інвалідністю. Зі свого боку влада, а також небайдужі громадяни систематично надають необхідну допомогу у створенні комфортних умов для роботи цілеспрямованих майстрів.
Гостям свята було надано можливість оглянути майстерні. В минулому це приміщення належало місцевій початковій школі. Будівля відповідає всім вимогам безбар’єрності
В урочистому відкритті майстерень брали участь заступник голови облдержадміністрації Любов Спірідонова та заступник голови обласної Ради Юрій Медведєв. Господарі свята висловили свою вдячність спонсорам, а також всім, хто підтримував це починання.

Нестримну силу духу продемонстрували 
учасники  свята – люди з особливими потребами. Долаючи свою недугу, вони виконали ряд композицій у шумовому оркестрі народних інструментів.


Після відкриття майстерень відбувся святковий фуршет, витриманий в кращих українських традиціях. До уваги гостей свята була також запропонована виставка робіт клієнтів центру «Обрій», а також виставка – продаж вишиванок. Атмосфера свята, а також мальовничі краєвиди старовинного села навіювали патріотичний настрій.

За словами директора комунального закладу «Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій». Світлани Демко «головна мета програми — протидія соціальному виключенню людей з інвалідністю, створення належних умов для трудової зайнятості та максимально незалежного проживання молоді з важкими формами інвалідності у громаді, формування позитивної громадської думки щодо інтеграції людей з функціональними обмеженнями у суспільство.»

Немає коментарів:

Дописати коментар