08.10.12

АВТОМАТИЗОВАНА БІБЛІОТЕЧНО-ІНФОРМАЦІЙНА СИСТЕМА ІРБІС


Сучасні бібліотеки є універсальними банками інформації, які складаються з багатьох структурних підрозділів . Не розгубитися  у  великій кількості документів завжди допомагали каталоги. Як правило після одержання читацького  квитка користувач прямує саме до каталогів. В свідомості багатьох наших сучасників бібліотека виглядає   як цілий ряд книжковий полиць і ящичків із картками.

Але часи змінюються. Зараз маємо альтернативу картковим каталогам – електронні бази даних. Найпопулярнішою серед них є програма ІРБІС. Використання програми сприяє якісному та швидкому задоволенню потреб відвідувачів бібліотеки. Дружній інтерфейс, розрахований на користувача, що не володіє ніякими спеціальними знаннями;


У програмі ІРБІС пошук може здійснюватись за автором, назвою твору, предметною рубрикою, роком і місцем видання, ключовим словом, а також з кількома даними одночасно. Також можна ознайомитися із документами на новітніх носіях. Програма автоматично формує замовлення на видачу літератури.

Всім командам системи відповідають гарячі клавіші.  Тож в процесі роботи є можливість користуватися лише клавіатурою.

Програмне забезпечення ІРБІС 64 призначене для забезпечення доступу користувачів Інтернет до електронних каталогів та інших бібліографічних баз даних . Вона використовується як одна з основних компонентів бібліотечних інтернет-серверів та інтернет-комплексів.

Для того, щоб скористатися електроннім каталогом обласної бібліотеки, достатньо зайти на її сайт. Є можливість уточнити всі дані документу. Для цього використовуються тематичні словники програми. Також вказано місце знаходження документу. Таким чином користувач володіє всією необхідною інформацією бажаної книги, газети, диску тощо.

Немає коментарів:

Дописати коментар