23.10.12

ПИТАННЯ, ЩО ВИНИКАЮТЬ НАПЕРЕДОДНІ ВИБОРІВ.

Автор Оксана Яцюк

За матеріалами літературно-публіцистичного журналу молоді із обмеженими фізичної можливостями «Паросток»

1. «Йти чи не йти?» Звичайно йти. Хоча кажуть, що демократія - погана річ, але кращої людство поки що не вигадало. Вибори є можливістю кожної людини взяти участь в управлінні країни, сказати про свої бажання і пропозиції і бути почутим. Дослухаючись напередодні виборів до суперечок: «йти голосувати, чи не йти», я намагаюсь зрозуміти мотивацію тих, хто горда закликає – не йти. Чи вже таким затратним і важким є похід до виборчої дільниці, чи дійсно так багато зусиль витрачає громадянин на процес голосування, який відбувається один раз в декілька років? Напевно, ні. Є позиція ображених (залишилось спадком від СРСР, коли стовідсоткова явка населенням на виборчий дільниці була обов’язкова) – не має гарячої води – не піду голосувати (хоча такі протести урядовці просто не помітять).

Але яку б мотивацію не проголошували ті, хто бойкотують вибори, позиція їх, на мій погляд має одне коріння: страх взяти на себе відповідальність за своє життя. Звичайно, бути стороннім спостерігачем вигідно, особливо для  заяв на кшталт: влада погана, але я її не обирав, це вибрали інші. Тільки чи є подібна позиція конструктивною для розвитку громади і країни?


Закон дозволяє громадянам не брати участь у виборах. Ніхто не може бути примушений до участі чи неучасті у виборах. Але досвід попередніх виборів показує: чим більше виборців, які не взяли участь у голосування, тим більше можливостей мають нечесні особи для фальсифікації. Наприклад восени 2000 року в Чорнобаї на Черкащині і в Коростишеві Житомирської області обирали голів міста. В обох містечках відбулося приблизно таке: на виборчій дільниці зареєстровано скажімо 1300 громадян. Спостерігачі, які вели альтернативний підрахунок голосів, з’ясували, що бюлетені отримали 450 осіб. А ось у урні знайшли близько на 400 бюлетенів більше. Причому зайві бюлетені і т там і там були в пачці, майже склеєні, що дало можливість непомітно засунути їх до урни. А на одній з виборчих дільниць у Коростишеві буквально за руку схопили того, хто проштовхував в урну 500 «липових» бюлетенів.

Поміркуємо, чи сталося  б таке, якби всі виборці прийшли б на дільницю?   Напевно, можливостей підсунути зайві бюлетені було б менше.

Закон України про вибори народних депутатів стверджує, що голосувати мають право громадяни України, яким на день виборів виповнилось 18 років. Документом, який підтверджує громадянство виборця, є:
  • ·         Паспорт громадянина України:
  • ·         Тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих  до  громадянства України):
  • ·         Військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби(.
2. «Хай за мене мама проголосує». Дивно, молоді люди, що не дозволяють батькам вибирати за них одяг чи друзів, але легко погоджуються, щоб батьки за них проголосували. Тоді мама рушає на виборчу дільницю з оберемком паспортів у руках. І між іншим це є порушенням закону України про вибори народних депутатів, де ясно сказано, що кожен виборець голосує на виборах особисто. Голосування інших осіб, чи передача виборцем права голосу будь-якій іншій особі забороняється. Так, що не дивуйтесь, коли Ваша мама повернеться з дільниці і повідомить, що їй не дозволили проголосувати за всіх членів родини.

3. «»Що роботи, якщо я не можу за станом здоров’я прийти на виборчу дільницю і проголосувати?  Виборець, який внесений до списку виборців на виборчій дільниці, але за віком, у зв'язку з інвалідністю чи за станом здоров'я не здатний пересуватися самостійно, може проголосувати вдома (за місцем перебування).

У іменному запрошенні, яке надсилається або доставляється виборцям не пізніше ніж за 15 днів до дня голосування, виборцям, стосовно яких у списку виборців є відмітка про постійну нездатність пересуватися самостійно, одночасно повідомляється, що їм буде надана можливість проголосувати за місцем перебування (на дому).

Якщо такої відмітки у запрошенні немає, або запрошення не надійшло взагалі, для забезпечення можливості проголосувати за місцем перебування виборець повинен поштою або через інших осіб подати дільничній виборчій комісії не пізніше 20 години останньої п'ятниці перед днем голосування (до 20 години 26 жовтня 2012 року включно):

·         Власноручно написану заяву з проханням забезпечити йому голосування за місцем його перебування із зазначенням місця перебування виборця;
Довідку медичної установи про стан здоров'я виборця

Немає коментарів:

Дописати коментар