21.01.14

ДРУГИЙ ОБЛАСНИЙ ФОРУМ БАТЬКІВ ДІТЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ

16 січня у вінницькій Арт-галереї «ІнтерШик» відбувся другий обласний форум батьків дітей з інвалідністю. Захід було організовано вінницькою обласною радою, департаментом соціальної політики, вінницькою міською громадською організацією «Паросток», вінницьким центром соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Промінь»,   
На форумі була представлена робота багатьох громадських і державних організацій міста, які покликані допомогти батькам створити комфортне середовище для гармонійного розвитку дитини.

Народження дитини-інваліда завжди є випробуванням для її сім’ї. У такі моменти, а також на протязі всього життя родині потрібна допомога держави, компетентних фахівців, людей, які мають такі ж проблеми, але успішно їх долають. Спілкуючись та обмінюючись досвідом, батьки вже не почувають себе одинокими, безпорадними. Адже поряд є люди, що переживають такі ж проблеми, але при цьому почуваються впевнено і гідно. Задача форуму полягала у створенні міцного кола підтримки.                                                                


  Про свою співпрацю як з цілими громадськими організаціями,  так і з окремими громадянами з особливими потребами розповіли  директор департаменту соціальної політики вінницької ОДА Коваль Марина та перший заступник департаменту освіти і науки вінницької ОДА Чорна Олена. Вони наголосили на тому, що тільки у тісній співпраці можуть бути досягнені високі результати на шляху  адаптації до сучасного життя дітей з інвалідністю. Саме завдяки такій співпраці на сьогодні у кожному районі області діє дошкільний і загальноосвітній заклад, де впроваджується інклюзивна освіта. Діти з особливими потребами беруть участь у загальних гуртках за інтересами.

Учасників форуму привітала директор вінницького міського центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді Сулімова Світлана . Вона наголосила на тому, що покликання батьків дітей-інвалідів тісно пов’язане із найвищим покликанням людини на землі – слугувати іншим. Починаючи із 1999 року до роботи центру приєдналися 2 громадські організації людей із особливими потребами. З того часу долі членів цих організацій  не байдужі жодному працівникові центру. І хоча здебільшого вони спілкуються із самими людьми з особливими потребами, все ж такі бачать, яку велику роль у їх становленні відіграють батьки. Зі свого боку працівники не перестають підтримувати соціальні проекти, які покликані запропонувати нові способи допомоги батькам та їх дітям.

Звернувшись до батьків, голова ГО «Паросток» кандидат педагогічних наук, заступник директора вінницького Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Промінь» Ірина Саранча зазначила, що саме батьки дають можливість людині з особливими потребами повноцінно жити, гармонійно розвиватись, відбутися як людина.  Вона закликала всіх фахівців бути толерантними до кожного батька. Тому, що їх щоденні обов’язки справді важкі і вимагають виваженості, стійкості і цілеспрямованості.

Про свою діяльність у напрямку допомоги сім’ям людей з особливими потребами розповіли методист вінницького центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Промінь» Валентина Довгаленко, завідувач вінницької обласної ПМПК Тетяна Кимещук, директор Вінницького міжрегіонального центру професійної реабілітації інвалідів «Поділля» Штоглик Роман Леонідович, директор вінницького соціально-економічного інституту Університету «Україна» Ганна Давиденко,   громадський діяч Людмила Станіславенко,старший викладач кафедри психології ВДПУ Зоряна Сварчук,  ієромонах Григорій Рогацький, головний лікар Обласного центру СНІДу Ігор Матковський та інші учасники форуму.


Присутні ухвалили резолюцію,  у якій було зазначено: поновити співпрацю між органами влади, громадськими організаціями, створювати сприятливі умови для розвитку інклюзивної освіти, створювати сприятливе середовище для впровадження інклюзивного навчання у Вінницькій області, удосконалювати систему освіти та соціальної, професійної реабілітації дітей та молоді з порушеннями психофізичного розвитку, у тому числі з інвалідністю, забезпечувати якість та доступність реабілітації та освіти для кожної людини з інвалідністю, незалежно від місця їх проживання, формувати освітньо-розвивальне середовище для дітей з особливими освітніми потребами, розвивати мережу загальноосвітніх навчальних закладів, які впроваджують принципи інклюзивної освіти, залучати батьків дітей та молоді з інвалідністю до участі у навчально-реабілітаційному процесі, проводити постійну просвітницьку роботу серед батьків у напрямку запобігання виникнення проблем у психічному розвитку дітей, труднощів у навчанні, соціальній інтеграції та професійному самовизначенні, організувати на території області постійно діючі практикуми для батьків, які виховують дітей та молодь з особливими освітніми потребами, щорічно проводити Обласний форум батьків дітей з інвалідністю

1 коментар:

  1. Всеукраїнська громадська організація "Коаліція захисту прав інвалідів та осіб із інтелектуальною недостатністю" на прохання Місії "Серце Отця" поширює інформацію про IV Міжнародну конференцію "Обніми - не відпускай", яка присвячена потребам дітей з обмеженими можливостями.
    Детальніше про Конференцію Ви можете дізнатися на сайті www.neotpuskay.com,
    а отримати безкоштовне запрошення можете в офісі ВГО "Коаліція" за адресою:
    вул. Шота Руставелі, 39-41, оф. 801 в робочі дні з 9.00 до 17.00.
    Київ, 01033, Україна

    З повагою,
    ВГО "Коаліція"
    Tel/fax: (380-44) 496-52-92
    E-mail: vgo.coalition@gmail.com
    http://inteldisabilities-coalition.kiev.ua/

    ВідповістиВидалити