29.09.14

РЕСПУБЛІКАНСЬКА БІБЛІОТЕКА ДЛЯ СЛІПИХ


Республіканська бібліотека для сліпих ім.Островського є представником мережі відомчих бібліотек Українського товариства сліпих, що обслуговують 33 тисячі читачів.

На Україні нараховується близько 60 тисяч інвалідів по зору, об'єднаних в Українське товариство сліпих. Для їх обслуговування існує мережа спеціальних бібліотек, які беруть на себе функції інформаційного обслуговування.

Сьогодні, майже при повній відсутності фінансування  завдання бібліотеки – зберегти свого читача. Друге, не менш важливе завдання – розширення інформаційного поля користувачів.


Для цього бібліотекарі шукають різні шляхи.Один з них – це шлях законотворення. Разом з Міністерством культури і мистецтва України, Парламентською бібліотекою, НБУ ім.Вернадського АН України, Книжковою палатою України та УБА працівники бібліотеки вийшли з пропозиціями про введення законодавчих актів на користь спеціальних бібліотек для сліпих та їх користувачів. Це насамперед "Проект закону України про обов'язковий примірник документів", пропозиція про приєднання України до "Угоди про ввіз матеріалів освітнього, наукового і культурного характеру 1950 року" та інші законодавчі акти.

Провадиться робота по залученню коштів на регіональних рівнях в рамках програми "Турбота", різних благодійних фондів, що опікуються розвитком культури. Так, Дніпропетровська бібліотека співпрацює з державною адміністрацією, а бібліотека Львова – з "Фондом Брайля".

На кошти Київської державної адміністації в Республіканській бібліотеці зараз створюється локальна комп'ютерна мережа. Це також дасть змогу розпочати проект по створенню інформаційно-ресурсного цетру. Вже зараз відчувається в цьому гостра потреба. В Товаристві діє реабілітаційний центр, в Державному педагогічному університеті імені Драгоманова готують дефектологів. І це лише в Києві. Послуги будуть надаватися всім організаціям та установам України, які прямо чи опосередковано займаються проблемами реабілітації ( місцеві центри реабілітації, товариства інвалідів, відділи соціального захисту, дефектологічні факультети, тощо).

В зв'язку з цим бібліотека планує формування бази даних,що включає відомості про організації і установи для інвалідів в Україні та за кордоном. В перспективі роботи – обслуговувати читачів оперативною інформацією на доступних формах носіїв.

В минулому році бібліотека виграла грант Міжнародного фонду "Відродження". Це дозволило зробити повноцінну передплату періодики. Якщо мати на увазі, що озвучені збірники укладаються інформаційно-бібліографічним відділом на базі фондів саме бібліотеки, то цей факт не можна переоцінити.

Час вносить свої корективи. І якщо раніше молодь орієнтувалась на виробничі професії, то зараз у ціні інтелект. В зв'язку з цим на перший план виходить завдання оперативного задоволення потреб студентів. Бібліотекарі налагодили самостійний запис необхідної навчальної літератури. Кожна бібліотека системи має змогу продублювати ці записи.

Якщо говорити про розширення інформаційного поля наших читачів, то не можна обминути проблему поштової пересилки книг.

Вона потребує уніфікації державного законодавства, регламентуючого обмін та пересилку літератури спеціальних форматів. Добре було б виробити загальний проект документа з цього питання і передати його в законодавчі структури своїх держав.

Республіканській бібіліотеці вже понад 60 років. Для декількох поколінь вона вже стала "своєю". І лише традиційна увага і доброзичливість працівників разом з наданням послуг на сучасному рівні робить бібліотеку невід'ємною частиною реабілітаційного процесу.



Немає коментарів:

Дописати коментар