15.10.14

ГОТУЮЧИСЬ ДО ВИБОРІВ

Найбільшим бажанням людини з інвалідністю є відчувати себе важливим, потрібним – невід’ємною частиною чогось спільного. Та коли цього бракує, вона стає закритою, недовірливою. 

Молодь з інвалідністю, яка досягла віку, що дозволяє голосувати здебільшого дуже залежна від позиції батьків. До того ж думка сучасного українського суспільства  щодо виборів є неоднозначною. Виборчі дільниці не прилаштовані до потреб людей з інвалідністю, а голосувати вдома молодій людині буває соромно. Така ситуація сприяє їх низькій виборчій активності. 

Розуміючи ці проблеми і намагаючись запобігти негативним наслідкам, з 22 вересня 2014 року міська громадська організація «Паросток» розпочала реалізацію проекту «Рівні можливості у виборах 2014  для людей з інвалідністю». Проект реалізовується в рамках проекту “Об’єднуємося заради реформ” (UNITER), що реалізується Pact в Україні за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).


Завданнями даного проекту є:

  • залучення якомога більшої кількості людей з інвалідністю (насамперед тих, що набули права голосувати вперше) та людей, що живуть з ВІЛ/СНІД  до виборчого процесу шляхом проведення правових тренінгів, висвітлення проблем та негативних явищ через прямі ефіри з сурдоперекладом на місцевому телебаченні, спонукання до громадянської активності та підвищення самооцінки через буклети, інформаційно-просвітницькі плакати, тематичний відео ролик тощо,
  • сприяння створенню умов для голосування на виборчих дільницях людей з інвалідністю та людей, що живуть з ВІЛ/СНІДом шляхом проведення інформаційних зустрічей для працівників дільничних комісій, моніторингу дільниць та висвітлення існуючих проблем у ЗМІ, пропозиції щодо їхнього вирішення, надання транспортної та волонтерської допомоги  у день виборів,
  • сприяння  запобіганню порушення прав людей з інвалідністю та людей, що живуть з ВІЛ/СНІДом.


Проводяться бесіди із членами виборчих комісій. Небайдужі члени організації пояснюють, як краще зробити безбар’єрне середовище, яке було б доступне людині із будь-якою формою інвалідності. Адже незалежно від захворювання виборець має право отримати інформацію у будь-якій зручній для нього формі.  Також має бути збережена повага до виборця, а допомога не повинна бути надмірною. 


Сьогодні Україна у напруженій боротьбі відстоює своє право називатися європейською країною. А однією із характерних рис сучасного суспільства є турбота про малозахищених громадян. Створення сприятливих умов для безбар’єрного волевиявлення людей з інвалідністю свідчить про високий рівень соціального захисту і забезпечення гарантії конституційних прав і свобод людини і громадянина.

Немає коментарів:

Дописати коментар