30.10.14

УЧАСТЬ ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ У ПАРЛАМЕНТСЬКИХ ВИБОРАХ 2014

26 листопада відбулися позачергові вибори народних депутатів до Верховної Ради України. Люди з інвалідністю у Вінниці активно долучилися до виборчого  процесу. Завдяки діючому проекту «Рівні можливості у парламентських виборах 2014 року», вони поєднали виконання свого громадянського обов’язку із зустріччю друзів. З  вересня по грудень 2014 року Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток» реалізує  проект «Рівні можливості у парламентських виборах 2014 року», метою якого є переконати людей з інвалідністю (особливо молодь) та людей, що живуть з ВІЛ/СНІД, у важливості їхньої громадської активності, у їхній значимості й залучити їх до виборчого процесу, а також налаштувати громаду Вінниччини на толерантне ставлення та розуміння проблем вищезгаданих категорій і всіляке сприяння їхньому волевиявленню у парламентських виборах   2014 року. Проект реалізовується в рамках проекту “Об’єднуємося заради реформ” (UNITER), що реалізується Pact в Україні за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).


Існують стереотипи, що людина з вадами рухів повинна голосувати вдома. Звідти бере початок нова проблема – виборчі дільниці зовсім не прилаштовані під потреби людей з інвалідністю. Можу сказати із власного досвіду, хоча дістатися до дільниці для мене не проблема, підставка для того, що положити бюлетень і поставити позначку була замала, а оскільки бюлетені були великі і їх було два, впоратись було нелегко.

У рамках проекту були виділені кошти на таксі. Мінівен розвозив всіх бажаючих на виборчі дільниці, а волонтери допомагали заходити в приміщення, отримувати бюлетені, опускати їх в урну тощо. Зазвичай на виборчі дільниці людина з інвалідністю приходить разом із батьками. Цього року нас супроводжувала дружня, весела компанія.

Але були випадки, коли з першого разу не вдалося проголосувати. Здебільшого така ситуація траплялася із виборцями, які були внесені у реєстр голосування на дому і завчасно не попередили виборчу комісію про свій прихід на дільницю. Тож довелося приїздити другий раз, після повернення машини зі списками, у яких зазначені ці особи для того, щоб згідно із правилами віддати свій голос.


Після голосування ми поїхала в піцерію. Кожний відчував себе свідомим громадянином своєї країни, частинкою дружньої компанії, а насамперед - реалізованою особистістю.    

Немає коментарів:

Дописати коментар