10.11.14

1 МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ПРОБЛЕМИ НАДАННЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ ОСОБАМ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ В УМОВАХ ІНКЛЮЗИВНОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ».

5-6 листопада у Вінницькій ОУНБ ім.К.А.Тімірязєва відбулася 1 Міжнародна науково-практична конференція «Проблеми надання вищої освіти особам з особливими потребами в умовах інклюзивного освітнього простору». Головним ініціатором заходу виступив Вінницький соціально -економічний інститут Відкритого міжнародного університету розвитку людини « Україна ». Співучасниками -  Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій» і Вінницька обласна громадська організація Асоціація захисту та допомоги інвалідам «Відкриті серця». 


  У конференції взяли участь представники із США, Польщі, Білорусі, Вірменії і звісно України.  Сьогодні тема конференції звучить досить актуально. Адже в українському суспільств
і поступово відбувається перехід від суто медичної моделі надання послуг людині з особливими потребами до насамперед соціальної.  Але не всі готові прийняти відмінних від себе осіб як рівних.

Свої внески у цей процес представляли науковці, громадські діячі, фахівці різних галузей, батьки і просто небайдужі люди. Таким чином присутні мали змогу осягнути суть питання на різних рівнях.  Можна було зробити висновок: до створення інклюзії може долучитися кожна людина, створюючи на своєму рівні умови для рівних можливостей.  

Доповідачі не втомлювались  наголошувати на необхідності створення рівних умов доступу до соціуму  для громадян із будь-якими порушеннями функціональності. Адже на протязі всього життя людина з інвалідністю задає собі питання: ким вона є для оточуючих її людей? Від відповіді залежить її успішна самореалізація і інтеграція в суспільство. І саме інклюзія може дати позитивну відповідь.

Було наголошено, що вже із дитячого садка потрібно запроваджувати інклюзію. Здорові діти звикають до слабших, відчувають їх проблеми. Діти з інвалідністю почувають себе рівними. Саме так на теренах України можна започаткувати суспільство рівних можливостей.  Суспільство, де вже не треба буде доводити право дитини з інвалідністю навчатися  в загальноосвітній школі, де не буде незручних пандусів і косих поглядів перехожих на вулиці. На сьогодні таким осередком є Університет «Україна».  Доповідачі виразили сподівання, що в майбутньому випускники цього визу стануть активними захисниками цієї ідеї.

У рамках конференції відбувся круглий стіл,  присвячений проблемам і досягненням адвокатування права на рівні можливості для дітей і молоді з інвалідністю.  На сьогоднішній день існує багато поглядів на це питання. Але вітчизняний і європейський досвід доводить, що люди з інвалідністю мають бути в перших лавах тих, чиї права мають адвокатуватися.  В Україні щодо людей з особливими потребами існує дуже гарна законодавча база. Але закони запрацюють тільки тоді,коли їх будуть грамотно використовувати. Без належної підготовки зробити це дуже важко. І тому сьогодні так потрібні фахівці в цій галузі.

Адвокація це процес впливу на рішення високопосадовців щодо конкретної проблеми. І для більш успішного лобіювання інтересів людей з інвалідністю потрібно зібрати команду, щоб розробити стратегію допомоги.  До такої команди повинні належати батьки, вчителі, юристи, соціальні педагоги і звичайно самі люди з інвалідністю. Важливою частиною цієї роботи повинно бути представлення досягнень людей з особливими потребами для підтримки їх прагнень і можливостей


На закінчення конференції відбулася презентація книги «Лисиця і Журавель», яка надрукована шрифтом Брайля.

Немає коментарів:

Дописати коментар