15.12.15

КРУГЛИЙ СТІЛ «СТВОРЕННЯ ІНКЛЮЗИВНОГО СУСПІЛЬСТВА – ЗАПОРУКА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ»

Вже стало традицією, що наприкінці року громадська організація «Відкриті серця» зустрічається зі своїми друзями і партнерами. Цьогорічний захід мав назву «Створення інклюзивного суспільства – запорука забезпечення прав людей з інвалідністю.» Цей круглий стіл проводився в рамках обласної програми «Тренінговий центр самостійного проживання людей з інвалідністю в громаді».

Модератор заходу Наталя Головко поінформувала: для людей з глибокими порушеннями інтелекту, які залишаються без опіки рідних, держава не може нічого запропонувати крім інтернатів. Іншої допомоги поки що не існує. Та це не вихід. Події, які відбулись на сході України і в Криму, зайвий раз підтвердили неефективність таких заходів. Зараз на окупованій території Донецької і Луганської областей ніхто цими людьми не опікується.  Вони залишились покинутими. Про вивезення їх не потурбувалися, а новій владі вони не потрібні.


Керуючись конвенцією ООН про права інвалідів, Коаліція захисту прав інвалідів та осіб з інтелектуальною недостатністю
направила Петицію про ініціювання Президентом України Національної програми деінституалізації догляду за 254 тисячами осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних та психічних порушень. Петиція розміщена на офіційному інтернет-представництві президента. https://petition.president.gov.ua/petition/18182 Велике прохання до всіх підтримати її своїм голосом.

Про передумови створення тренінгового центру незалежного проживання розповіла Світлана Демко. Передусім це спільна робота з департаментами і управліннями. Адже процес прийняття інклюзивних рішень проходить під гаслом «Не робіть нічого для нас без нас». А ще велика підготовча робота, а також розробка проектів, оформлення документів, врахування фізичних особливостей клієнтів . 30-го березня цього року під час проведення круглого столу британська рада підтримала два проекти «доступність» і «незалежне проживання».

Завдяки цьому проекту на Вінниччині в селі Дорожне, відкрився «Тренінговий центр самостійного проживання людей з інвалідністю у громаді»


В першу чергу для батьків, а особливо для батьків дітей з інвалідністю важливо, щоб дитинна була нагодована і їй нічого не загрожувало. Але будь-яка молода людина мріє про цікаве, повноцінне життя. Тренінговий центр є універсальним поєднанням цих прагнень.

В тренінговому центрі було проведено 3 модулі, 2 з яких запропоновували заняття з психологами, заняття з самообслуговування, заняття з самоадвокатування, а також з активного керування візком.  Саме для них є невисокі меблі та спеціальні вбиральні. Також люди з інвалідністю, долаючи свій страх і фізичні перешкоди, спали на двоярусних ліжках. У центрі можуть самостійно орієнтуватися люди із тотальною сліпотою.  Третім модулем був всеукраїнський тренінг для родин.  

Також тренінговий центр – це приклад того, що потрібно робити для учасників АТО.
До обговорення теми долучились директор Департаменту соцiальної полiтики облдержадмiнiстрацiї Наталiя Заболотна, директор Вiнницького обласного центру соцiальних служб сiм'ї та молодi Олена Стоялова, заступник директора з наукової роботи та iнформатизацiї Вiнницької обласної унiверсальної наукової бiблiотеки iм. К.А. Тiмiрязєва Галина Слотюк, люди з обмеженими можливостями та члени їх родин, соцiальнi партнери, такi як Вiнницька обласна асоцiацiя громадян хворих цукровим дiабетом «Благовiст» та Вiнницька мiська громадська органiзацiя соцiального розвитку та становлення окремих мало захищених категорiй молодi «Паросток»


Підсумком роботи круглого столу стало прийняття рішення щодо розробки і затвердження обласної програми з незалежного проживання, яка включає всі аспекти життя людини з інвалідністю у громаді.

Немає коментарів:

Дописати коментар