24.12.15

КРУГЛИЙ СТІЛ “ДОСТУП ДО АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ ОСІБ З ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИМИ ПОРУШЕННЯМИ ТА ЇХНІХ ЗАКОННИХ ПРЕДСТАВНИКІВ».

21 грудня 2015 року об 10.00 у Вінницькому прес-клубі відбувся круглий стіл “Доступ до адміністративних послуг осіб з інтелектуальними порушеннями та їхніх законних представників».г

Цей захід реалізується ВМГО «Надія» та ГО «Паросток» в рамках проекту Всеукраїнської громадської організації «Коаліція захисту прав інвалідів та осіб з інтелектуальною недостатністю. Просування політичного діалогу між українськими НДО та виконавчою владою з питань адміністративних послуг для осіб з інтелектуальною недостатністю» за підтримки Європейського Союзу.


Доповідачами була описана система надання соціальних послуг особам з інтелектуальною недостатністю. Досвід брався на основі роботи прозорих офісів Вінниці. Департамент соціальної політики Вінницької міської ради працює зі своїми клієнтами в режимі «прозорого офісу». Однією із найпоширеніших послуг за зверненням громадян у 2014-2015 р. стала послуга із призначення та виплати державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам. Послуга надається безкоштовно, оперативно, компетентно у зручний і доступний для клієнта спосіб. З допомогою мережі інтернет, можна відслідковувати, на якому етапі знаходиться справа.  
Основна ініціатива щодо адвокатування прав осіб з інтелектуальною недостатністю лежить на їх батьках. Та їх сили з часом послаблюються. Однак громадські організації стежать за задоволенням потреб, впроваджуючи соціальні ініціативи. Зміни відбуваються завдяки діалогу із владою.  Завдяки такій співпраці, люди з розумовими порушеннями стають активними громадянами сучасного суспільства
Працівники міського центру «Соціальна служба для дітей і молоді» переймаються проблемами людей з інвалідністю, а також поширенням волонтерського руху на Вінниччині. Ці два напрямки з’єднались у програмі Best Buddies. Її суть дуже проста – волонтер товаришує із людиною з особливими потребами. Практика показала, що в результаті волонтери отримують неменше задоволення і наснаги, ніж їх друзі. Про це розповів заступник директора центу Євгеній Косарев.
Зазначалося, що у селі Некрасово здійснюється проект «Територія активного відпочинку та реабілітації». Його завданням є створення спортивно-розважального комплексу для людей з інвалідністю. Дизайн повинен бути розроблений так, що людина із будь-якою формою інвалідності матиме змогу їм скоритися. Наприклад у басейн може легко заїхати людина на візку. Планується також проводити культурно-розважальні заходи.
Були представлені Рекомедації Комітеиту ООН з прав людей з інвалідністю для держави Україна. Зокрема комітет занепокоєний самим терміном «Інвалід» і вважає, що використання термінології українською мовою, яка називає осіб з інвалідністю «інвалідами» або «особами з обмеженими фізичними можливостями», не відповідає Конвенції ООН . Також викликає занепокоєння доступність до об’єктів громадського призначення і Комітет рекомендує ефективно здійснювати свій план «Україна без кордонів» та вести моніторинг впровадження стандартів доступності. Серед інших проблемних питань були висвітлені право на життя, захист дітей і жінок з інвалідністю,  доступ до надання державних послуг і реабілітації, право на зайнятість,  участь у політичному та суспільному житті
Керуючись конвенцією ООН про права інвалідів, Коаліція захисту прав інвалідів та осіб з інтелектуальною недостатністю направила Петицію про ініціювання Президентом України Національної програми деінституалізації догляду за 254 тисячами осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних та психічних порушень. Петиція розміщена на офіційному інтернет-представництві Президента.https://petition.president.gov.ua/petition/18182 Велике прохання до всіх підтримати її своїм голосом.

Підсумком роботи круглого столу стало прийняття рішення щодо інформування представників влади, громадських організацій, ЗМІ, широкого кола громадськості щодо просування політичного діалогу між українськими НДО та виконавчою владою з питань адміністративних послуг для осіб з інвалідністю, сприяння забезпечення потреб людей з інвалідністю у соціальних послугах.

Немає коментарів:

Дописати коментар