05.01.16

РІЗДВЯНИЙ ВЕРТЕП СВОЇМИ РУКАМИ: МАЙСТЕР-КЛАС. ЯК ЗРОБИТИ З ПАПЕРУ ВЕРТЕП СВОЇМИ РУКАМИ?

У середньовіччі в Італії з'явилася чудова різдвяна традиція - лялькову виставу, що оповідає про появу на світ немовляти Ісуса. Згодом вона розійшлася по всьому світ У ті часи люди із задоволенням дивилися, як актори розігрують сценки з Біблії, і раділи великому диву всі разом. Якщо ви хочете влаштувати малюкам незабутнє свято, то поспішіть зробити невеликий домашній театр, або вертеп, своїми руками. З його допомогою ви зможете не тільки прикрасити свою квартиру і наповнити її чарами, а й познайомити дітей з історією Різдва.





Що таке вертеп?
Старовинні вертепи представляли собою великий дерев'яний короб, виконаний у вигляді двоповерхового будинку. У верхній частині цієї споруди знаходилися фігурки Марії, Йосипа і немовляти. На нижньому ярусі відбувалося дійство, яке розповідало про злом царя Ірода і його прибічників. Героями таких історій нерідко ставали і сучасники акторів: солдат, священик, циган, мужик і багато інших персонажів. У наш час прекрасна традиція розігрування подібних уявлень тільки відроджується. Ви можете зробити вертеп своїми руками всією родиною, а після збиратися у нього вечорами, розмовляти, читати книги і милуватися красивими картинками. Ці посиденьки залишаться в пам'яті вашої дитини на довгі роки і будуть зігрівати його навіть у найважчі часи.
Я
к зробити вертеп своїми руками
Створити домашній ляльковий театр можна різними способами. Але для всіх уявлень знадобиться велика коробка, яка і буде служити сценою. Зовсім не обов'язково робити її з дерева або інших великовагових матеріалів - відмінно підійде взуттєва або з-під побутової техніки. Оклейте майбутню сцену зсередини і зовні плівкою і прикрасьте зірками з фольги. Ви можете створити оздоблення природним або непридатного матеріалу, кольорового паперу та ялинкових прикрас. Фігурки героїв для такого театру виготовляють різними способами. Наприклад, їх можна зробити з паперу, з глини або використовувати готові іграшки. Деякі умільці створюють театр тіней, який користується великим успіхом як у дітей, так і у дорослих. У нашій статті ми розповімо, як зробити вертеп своїми руками з паперу. Процес створення такого театру буде не менш захоплюючим, ніж перегляд самого спектаклю. А якщо до роботи підключаться і інші члени сім'ї, то веселе проведення часу запам'ятається всім надовго.
Вертеп своїми руками. Майстер клас

Щоб зробити головних персонажів домашнього театру, вам будуть потрібні наступні матеріали:
  1. o    Тонкий картон і папір для малювання.
  2. o    Ножиці і клей.
  3. o    Фарби, кольорові олівці, фломастери і пластилін.

З картону зробіть невеликі конуси, які будуть служити основою для фігур матері Ісуса, Праведного Йосипа і волхвів. Намалюйте на папері особи, виріжте їх і акуратно приклейте з лицьового боку. Тепер можна приступити до розфарбовування. Зобразіть костюми, зробіть аплікацію, доповніть деталями з пластиліну. Руки героїв можна також намалювати окремо і приклеїти їх до тулуба. Пам'ятайте, що вертеп, своїми руками створюваний, - це не іспит з образотворчого мистецтва, а значить, не потрібно прагнути до ідеальних форм і фарб. Перетворіть цей процес в задоволення і насолоджуйтеся роботою, яка згуртовує і збирає разом всю вашу сім'ю.
Фігурки тварин

Згадайте про те, хто оточував божественного немовляти в перші години його життя. Фігурки овечок і віслюків можна намалювати на папері і розмістити їх на стійкій підставці так, щоб їх можна було легко пересувати. Якщо ви вмієте ліпити з глини або тіста, то зробіть тварин з цих матеріалів
Фігурка немовляти

Роблячи різдвяний вертеп своїми руками, не забудьте про головного винуватця торжества -
новонародженій Ісусі. Щоб зобразити ясла, вам знадобиться невелика коробка з-під парфумів або сірників. Оклейте колиску кольоровою плівкою, наріжте з коричневої папери солому і наклейте її зверху в довільному порядку. Намалюйте на папері фігурку немовляти, розфарбуйте і приклейте її до коробку. Встановіть ясла на найпочеснішому місці, а над ними повісьте Віфлеємську зірку, яка дві тисячі років тому сповістила про велике чудо усім народам нашої планети. 

Немає коментарів:

Дописати коментар