05.01.16

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО РІЗДВО

Джерело http://profspilka.kiev.ua


На противагу поширеній думці, у Біблії не вказана точна дата народження Ісуса. Офіційним церковним святом Різдво Христове стало у ІV столітт Папа Юлій І, призначив його на 25 грудня – дню язичницького свята під назвою Сатурналії.

Крім святкових мес, ялинок та пригощань у святкуванні Різдва є багато цікавих фактів. Наприклад, у переддень Різдва 1914 року ворогуючі сторони на Західному фронті Першої світової війни припинили стрілянину й заспівали різдвяні гімни, а зранку німецькі та британські вояки навіть потисли руки та обмінялися подарунками.

Германці і в дохристиянські часи прикрашали вічнозелені дерева, щоб прикрасити темні, сірі дні зимового сонцестояння, але перші справжні ялинки з’явилися у Страсбурзі у XVII столітті. В Америку мода на ялинки прийшла з Англії, куди цю традиції завіз принц Альберт, а до нас – з Росії, з руки Петра І.

А колоністи-пуритани у Північній Америці спочатку зовсім не шанували Різдво: з 1659 по 1681 рік відкриті урочистості у Бостоні каралися штрафом, а Конгрес США провів своє перше засідання 25 грудня 1789 року.

Давні кельти та германці вважали, що омела лікує рани та сприяє родючості, але традиція цілуватися під цією рослиною у Західній Європі з’явилася лише у вікторіанську еру.

Перший вертеп з живими свійськими тваринами влаштував святий Франциск Асизький 1224 року.

На різдво португальці влаштовують бенкет для живих і мертвих, фіни йдуть до сауни, австралійці – на пляж, а в Іспанії проводяться найбільша в світі лотерея.

В давній українській традиції для належного відзначання різдвяно-новорічних обрядів важливою була завчасна й серйозна підготовка – від приготування 12 блюд до плетіння Дідуха. 
Святкування ж розпочиналося святою вечерю 6.01, і всі наступні вечері аж до Щедрого Вечора 13.01.теж були святкові. У цю пору годилося лише святкувати й не працювати.


Немає коментарів:

Дописати коментар