18.12.15

МАЙСТЕР-КЛАС «СВІТ У ДОЛОНЬКАХ» З ВИГОТОВЛЕННЯ ТАКТИЛЬНОЇ КНИГИ ДЛЯ ДІТЕЙ З ПОРУШЕННЯМИ ЗОРУ

10 грудня 2015 року з 11.00 до 14.00 у відділі економіки та аграрного виробництва відбувся майстер-клас «Світ у долоньках» з виготовлення тактильної книги для дітей з порушеннями зору.

Майстер-клас проводився Вінницькою ОУНБ ім. К.А. Тімірязєва спільно з обласним осередком Асоціації тифлопедагогів України. Проводила навчання Чопик Леся Іванівна, тифлопедагог, голова обласного осередку Асоціації тифлопедагогів України.


Життя здорової дитини наповнена новими
знаннями, захоплюючими подіями, цікавими відкриттями і яскравим спілкуванням. До 85% інформації про навколишнє середовище діти отримують завдяки своєму зору. Поруч з нами живуть діти позбавлені цієї природної здатності. Дотик для них - важлива складова зв'язку з навколишнім середовищем, тому саме початком адаптації в цьому складному світі для особливих дітей є тактильна книга. Але, за даними експертів, в Україні немає масового виробництва спеціальної літератури для таких дітей.

Термін «тактильна книга» з’явився не так давно і означає особливу книгу для особливої дитини. Тлумачний словник трактує слово «тактильний» як «дотиковий».

Тактильна книга – це книга з малюнками, які виконані з різних матеріалів, максимально наближених до оригіналу. Для цього при виготовленні тактильної книги використовуються картон, тканина та різні види рукоділля - вишивка, в’язання гачком та спицями, м’яка іграшка, бісер, і т.д.

Читаючи тактильну книгу, тобто,
обстежуючи об'ємні предмети з різних матеріалів пальчиками рук,  дитина з порушенням зору асоціативно дізнається те, чого не опишеш словами: хмара,  сніг, і освоює тривимірність простору і обсяг. Рукотворні книги дозволяють особливим дітям розширювати кругозір, допомагають в обстеженні і сприйнятті навколишнього світу, настільки доступного людям з нормальним зором.  За допомогою тактильної книжки дитина з обмеженими можливостями по зору максимально долучається до нормального життя, тобто живе і розвивається  як і його здорові однолітки.


Немає коментарів:

Дописати коментар