01.03.16

КРУГЛИЙ СТІЛ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ПРОЕКТУ «УКРАЇНСЬКА МЕРЕЖА БЛОГЕРІВ З ПИТАНЬ ІНВАЛІДНОСТІ ТА ВІЛ/СНІД»,


24 лютого 2016 року в приміщенні Вінницького соціально-економічного інституту Університету «Україна» відбувся круглий стіл за результатами проекту «Українська мережа блогерів з питань інвалідності та ВІЛ/СНІД», який реалізовувався за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні.

Проект здійснювався з жовтня 2015 по лютий 2016 рр. громадською організацією «Паросток» у партнерстві їз  Університетом «Україна» за підтримки посольства США. Метою проекту було  сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні он-лайн шляхом переймання досвіду міжнародних блогерів, які висвітлюють проблеми людей з інвалідністю та людей, які живуть з ВІЛ-СНІДом та формування мережі вітчизняних блогерів з цієї тематики у Вінницькій, Житомирській та Хмельницькій областях.


Менеджер проекту голова ГО «Паросток» Ірина Саранча у своїй промові зазначила, що люди з інвалідністю мають потребу в тому, щоб їх почули. Зараз майже вся інформація доступна. Але виловити правдиву інформацію дуже важко. До того ж в наслідок фізичних порушень є багато перешкод для вираження своєї думки. Проект був спрямований на те, щоб навчити майбутніх блогерів користуватися медіапростором і вносити в загальний потік інформації свою думку.

Директор Вінницького соціально-економічного інституту Університету «Україна» Ганна Давиденко повідомила, що у процесі реалізації проекту фокус-група з’ясувала, що 90% людей з інвалідністю і хворих на ВІЛ-СНІД не мають бажання висвітлювати інформацію, яка їх турбує. У областях, де здійснювався проект було продемонстровано, лише 15%  блогерів епізодично висвітлюють питання інвалідності і людей, що живуть з  ВІЛ-СНІД, 5% людей мають блоги з питань інвалідності і тільки 6% видань підіймають питання щодо ВІЛ-СНІД.  Але й вони у своїх публікаціях висловлюються не досить точно і толерантно. Тому саме на таку цільову групу був спрямований проект.

Робота здійснювалась у двох глобальних напрямках. По-перше: навчити людей з інвалідністю самовиражатися у Інтернет-ресурсах. Це дає змогу здійснювати інформаційну діяльність у мережі Інтернет. Другий напрямок – це підвищення толерантності і соціального сприйняття людей з інвалідністю.

Про нелегкий шлях до визнання прав людей з інвалідністю у США розповів доктор педагогічних наук Лайл Кауф, який минулого  року викладав у університеті «Україна». На початку минулого сторіччя американськи люди з особливими потребами навчались у спеціальній школі, де були недостойні умови. Рух за права інвалідів проходив поралено із відстоюванням прав афроамериканців, На той час люди з інвалідністю відстоювали можливість користуватися громадським транспортам, мати відкриті двері в усіх урядових установах, жити у своєму помешканні. Об’єднавши зусилля, вони досягли успіху.

Про важливість співпраці громадських організацій і влади розповіла Людмила Станіславенко. Завдяки об’єднанню спільних зусиль народжуються чудові проекти. Вінниця у цьому відношенні входить до списку міст, де проводиться активна робота з питань залучення людей з інвалідністю до громади.

Тренер з проблем інвалідності і осіб, що живуть з ВІЛ-СНІД Шевчук Оксана наголосила, що  сьогодні проблематика ВІЛ-інфекції стоїть досить гостро – хвороба прогресує. У цьому напрямку основною задачею блогерів є донести до молодих людей правдиву інформацію про шляхи передачі інфекції. Загрозливі дані можуть привернути увагу суспільства і спонукати задуматись над своєю поведінкою 


Учасники проекту отримали сертифікати досягнень, які свідчать про успішне завершення навчання з підвищення медіакультури, технічної вправності та поінформованості з питань осіб з інвалідністю та осіб, які живуть ВІЛ/СНІД. Вони готові ширити правдиву інформацію за непростою, але такою актуальною темою. 

Немає коментарів:

Дописати коментар