21.03.16

СИНДРОМ ДАУНА

21 березня всесвітній день людей, які хворіють на синдром Дауна. Така дата обрана символічно. У осіб із цим синдромом двадцять перша хромосома потрійна, тобто містить три копії. Отже 21.3 – то їх день.

Вони мають монгольські обличчя, вузькі очі. Діти не виглядають на свій вік, дорослі у багатьох випадках страждають на ожиріння. Стопи ніг дуже широкі, до того не рідко спостерігається плоскостоппя. У багатьох випадках спостерігається порок серця.

Ці симптоми лякають. Сьогодні ставлення до цих людей здебільшого упереджене. Мати, в якої народжується така дитина, стоїть перед складним вибором: взяти на себе дуже тяжкий обов’язок виховання чи розлучитися із нею, довірявши піклуванню держави. Але розлука ще більше ускладнює ситуацію. Існують приклади, коли після регулярних відвідин дитини у притулку, батьки повертають її у родину.


 Розумові здібності людей із синдромом Дауна значно нижче. Те, що для здорових дітей норма – для таких справжня перемога. Перший крок, перше слово, перший свідомий рух – це результат довгої і виснажливої роботи. Ігри, казки, спілкування, взаємодії із кваліфікованою медичною і психологічною допомогою у більшості випадках дають відчутні результати.

Як і у кожного, в них є улюблені справи, фільми, книжки. Вони відзначаються добротою і простодушністю І хоча в міру розвитку багато речей для них недоступні, аналізуючи здібності конкретної особи, можливо підібрати заняття, що дасть змогу вести активне, гідне життя.

Останнім часом суспільство почало звертати особливу увагу на цих людей.  Вже з перших днів народження вони проходять особливий медичний огляд. Існує багато програм раннього корекційного втручання. Відкрито спеціальні учбові заклади, але  при можливості рекомендується інклюзивна освіта.

Існують випадки  особливих досягнень.  19-річний Богдан Кравчук із Луцька став першою в Україні людиною із синдромом Дауна, що вступила до університету.  Актриса Джейми Брюэр, відома із серіалу «Американська історія жахів»  стала першою дівчиною із синдромом Дауна, яка з’явилась на подіумі у рамках Mercedes-Benz Fashion Week у Нью-Йорку,  двадцятип'ятирічний художник Раймонд Ху малює різними фарбами на папері з рису, використовуючи китайську методику, Паула Саж - всесвітньовідомий адвокат за права людей із синдромом Дауна.

Звісно, далеко не всі досягають таких успіхів. Та кожен прагне любові, підтримки, поваги.  


Немає коментарів:

Дописати коментар