10.05.16

РЕАБІЛІТАЦІЙНИЙ ЦЕНТР «ГАРМОНІЯ»

Реабілітаційний центр «Гармонія» надає послуги клієнтам з особливими потребами, починаючи із 2007 року. Раніше він розміщувався у приміщені дитячого садку.

Новий центр унікальний. Він мабуть не має аналогів в Україні. Адже планувався згідно нових стандартів. Проект був задуманий і розроблений самими людьми із особливими потребами. Команда намагалася врахувати інтереси людей із різними формами інвалідності. Тому проект декілька разів перероблявся,  вдосконалювався. Центр передбачає максимальні можливості для людей з обмеженням життєдіяльності.


Про інтеграційне середовище, в якому кожен почував би себе комфортно і зручно, у Вінниці
мріяли давно. Але довелося прикласти чималі зусилля для того, щоб із напіврозваленої стоматологічної поліклініки повстала  потужна європейська установа.  Це була натхненна колективна робота влади, бізнесу і громадськості. Загальна вартість проекту 8 млн грн, з них 5,5 млн – кошти з державного бюджету, 2,5 млн грн – з міського.  Вдалось залучити фінансові ресурси Фонду регіонального розвитку. Незважаючи на складну економічну ситуацію в країні, небайдужі люди розуміли, ця справа – потрібна.

Почалися ремонтні роботи. В Україні зовсім мало таких центрів, та й досвіду їх створення теж небагато. Знадобилось спеціальне обладнання, яке вітчизняні фірми не виробляють. Довелося шукати і придумувати власні виходи. Окремої уваги заслуговує пандус. Його  довжина до 30-ти метрів.

Для людей на інвалідних візках були необхідні двері, які б відчинялись автоматично, варто тільки до них доторкнутись.  Вхід у приміщення і інші двері виділяються на загальному фоні, вони оформлені у контрастних кольорах. Такими ж контрастними фарбами визначені підходи до кабінетів  Впродовж всього коридору поручні.  На кожних дверях крім звичайної ручки є додаткова, яка розміщена трохи нижче і в горизонтальному положенні.   Біля кожного кабінету висить покажчик, який крім звичайного шрифту містить шрифт Брайля. 

Є також приміщення для проведення різноманітних тренінгів та занять з дітьми, актова зала  для проведення свят і  конференцій, роботи гуртків, а також «Кафешка» з адаптованими кухонними меблями – для проведення кулінарних майстер-класів і пральня для навчання людей на візках навикам ведення домашнього господарства, самообслуговування та самостійного життя.

Окрім того, клієнти центру можуть розраховувати на легкий ремонт візків, навчання  безпечно ними користуватися та обмінюватись у разі потреби. Також відвідувачі «Гармонії» зможуть відвідувати Школу танців на візках.

Працівники центру – це здебільшого люди з інвалідністю. Але, незважаючи на це, вони справжні фахівці своєї справи. Кожен із них має вищу освіту. До того ж вони брали участь у літних таборах, де отримали сертифікати тренерів інтенсивної  реабілітації. Маючи подібні проблеми і життєвий досвід, вони можуть показувати  гарний приклад своїх досягнень.


 Цент – це яскравий приклад інтеграційного середовища. Студенти і волонтери тут часті гості. З юних літ вони вчяться розуміти проблеми тих, хто поруч, бачити потреби, сприймати людей такими, як вони є. Це ще один крок назустріч європейському суспільству

Немає коментарів:

Дописати коментар