13.05.16

ПОГЛЯД НА ЖИТТЯ В ЄВРОПІ

Основним європейським принципом вважається повага до людини. В міру своїх можливостей і здібностей кожен прагне внести у суспільство свій вклад для того, аби життя хоча б однієї людини стало б кращим, цікавішим.  Така спільність, європейська ідентичність є історичним результатом розвитку європейського регіону, розвитку та поєднання культур європейських народів.

Ставлення європейців до людей з інвалідністю багатогранне. З однієї сторони – це створення особливих умов, спеціальної інфраструктури, пошук додаткових можливостей. А також повна взаємодія із суспільством.

Те, що поряд живуть люди, які дещо відрізняються від звичайних, знає кожна дитина. Дитячі майданчики відкриті для кожного. Навіть є іграшки із білою тростиною чи на візках. Діти ставляться до них із особливим піклуванням і ніжністю .


Інклюзивна освіта в країнах Європи дуже популярна. Її основна ідея звучить дуже просто: кожен повинен почувати себе вільно і впевнено. Програма дошкільних навчальних закладів побудована так, що відвідувати її може будь-яка дитина.  Враховуються особливості дитини, але при цьому її обмеження не підкреслені. А досягнення відомі всім.

Дитина йде до школи разом із своїми друзями.  Інклюзивна освіта у європейських країнах - це не тільки спеціальна учбова програма. Основна мета – це особистий розвиток дитини. Наскільки можливо, створюються всі умови для отримання повного курсу знань.  При потребі, для учня складають окрему програму, чи використовують методики спрощеної школи.  

У країнах Європейського Союзу розроблені моделі підтримки зайнятості та супроводу на робочому місці для людей з інвалідністю. Але у різних країнах застосовуються різні підходи. У деяких державах прийнято національні програми «Підтримка зайнятості» та реалізуються заходи з супроводу на робочому місці, що фінансуються з державного бюджету. В інших країнах такі послуги надаються за принципом «знизу догори», а відтак є більш різноманітними та розгалуженими. Часто відповідні заходи реалізуються  неурядовими організаціями.

На вулицях всіх європейських міст можна зустріти багато людей з інвалідністю.  Для людини, що приїхала з країн СНГ це навіть трохи дивно. Кожен будинок побудований за принципом доступності. Майже біля кожного входу є пандус. Якщо є сходи, потрапити до будинку допомагає службовець, варто тільки натиснути кнопку біля дверей. Людина на візках може самостійно сідати у громадський транспорт з допомогою розкладного пандусу. Також спеціальні під’їзди є на вокзалах і аеропортах, біля торговельних центрів передбачені спеціальні паркувальні майданчики для водіїв-інвалідів. У деяких місцях, наприклад, у національних парках у Франції людині на візках видають спеціальну карту, де позначені переїзди з пандусом. Станції метро оздоблені спеціальними ліфтами.  

 Україна прагне вступити в спільноту Європейського союзу. Ми вже відчуваєм інше ставлення до людей з особливими потребами. Жити на рівних, дружити на рівних, любити на рівних!

Немає коментарів:

Дописати коментар