21.04.17

«Я БАЧУ»: У ВІННИЦІ ПОКАЖУТЬ ФІЛЬМ ПРО 33-ДЕННУ ВЕЛО-ПРИГОДУ НЕЗРЯЧИХ

АВТОР Інна Сандюк.

22 квітня у Вінниці у кінотеатрі «Родина» о 14 годині відбудеться показ і обговорення документального фільму «Я БАЧУ» режисерки Ольги Фразе-Фразенко. Стрічка розкриває історії та відчуття незрячих людей, які відважились на 33-денну подорож Україною на велосипедах-тандемах.

Фільм «Я БАЧУ» знімали під час Всеукраїнського велопробігу «Бачу! Можу! Допоможу!» влітку 2015 року. За 33 дні зрячі та незрячі учасники подолали більше 3000 кілометрів та проїхали 10 областей України. Шлях велосипедистів пролягав і через Вінниччину.


Незважаючи ані на спеку, ані на дощ, молодь слідувала запланованому маршруту,
зустрічаючись із місцевими активістами, молоддю, представниками влади. Подорожуючи мальовничими містами та містечками України, досліджували, наскільки вони пристосовані до потреб людей із порушенням зору. Подекуди ставлення приємно вражало, подекуди – навіть шокувало.

  • «Я БАЧУ» – це фільм про подорож Україною, де мандрівники бачать її в свій особливий спосіб: через відчуття швидкості, простору, через запахи, дотики, переживання дружби та втоми. Це фільм – про силу: силу перемагати і залишатися чуйними, коли людина не тільки долає труднощі, але й не втрачає вміння радіти життю, – так режисерка Ольга Фразе-Фразенко характеризує фільм.

Стрічку озвучено тифлокоментарем – додатковою аудіодоріжкою, яка описує те, що відбувається на екрані для людей з порушенням зору. Це перший український документальний фільм, оснащений тифлокоментарем. Програмний комплекс, який допомагає у створенні тифлокоментарів для фільмів, розробив кандидат технічних наук, асистент Національного університету «Львівська політехніка», параолімпійський чемпіон з фехтування Андрій Демчук.

У листопаді 2015 року, фільм презентували у  штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку  в рамках панельної дискусії «Можливості поза інвалідністю», що організувало Постійне Представництво України до ООН та молодіжні делегати від України до ООН.


Немає коментарів:

Дописати коментар